PREJAKI SIGNALI

I Slovenci žrtve talijanskog 'rata za eter'

14.02.2011 u 11:55

Bionic
Reading

Tisuće slovenskih televizijskih pretplatnika uz granicu s Italijom od sredine prošlog tjedna ne mogu gledati slovenske televizijske programe nakon početka njihova emitiranja na novom kanalu koji omogućava bolje širenje digitalnog signala, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji

Slovenci u pograničnom području ostali su od prošle srijede bez signala slovenskih televizija jer kanal na kojemu one emitiraju nezakonito koriste talijanske postaje, no nije riječ o novoj pojavi.

'Već se godinama zgražamo nad postupcima Talijana koji nezakonito koriste naše frekvencije, razlika je u tome što su naši pretplatnici prije imali smetnje u primanju programa, dok u digitalnoj tehnologiji ostaju potpuno bez slike ili im se na ekranu pojavljuju talijanski programi', rekao je za ljubljanski dnevni list Dnevnik Miran Dolenec, ravnatelj Odašiljača i veza Slovenske radio-televizije.

'Italija krši plan o korištenju frekvencija, dogovoren na međunarodnoj razini, te koristi za emitiranje i frekvencije koje su dodijeljene Sloveniji', kazao je Dolenc.

Prema njegovim riječima, problem primanja slovenskih programa u prostoru uz granicu s Italijom povećao se još početkom prosinca prošle godine, kada je talijanska pokrajina Furlanija-Julijska krajina prešla na digitalno emitiranje televizijskog signala. Ministarstvo tehnologije tada je tvrdilo da su novi jači odašiljači isključeni nakon intervencije kod talijanskih vlasti i da su smetnje trajale samo jedan dan.

No nakon što su slovenski programi prošlog tjedna prešli na emitiranje na nov kanal koji zauzima Italija, slovenski mediji već govore o novom 'ratu u eteru'.

'Prijava zbog smetnji signalima iz Italije svake je godine sve više', rekla je glasnogovornica slovenske Agencije za poštu i elektroničke komunikacije (APEK) Tina Čuček.

Slovenski mediji navode da Slovenija ni ranijih godina nije mogla riješiti slične sporne slučajeve jer se Italija u dodjeli televizijskih i radiofrekvencija ravna po vlastitim propisima koji nisu usklađeni s međunarodnim i europskim dogovorom o raspodjeli i korištenju frekvencija.