MASOVNA EMIGRACIJA

Tunis i Italija zajedno protiv ilegalnog useljavanja

14.02.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Tunis i Italija 'imaju zajednički interes da zaustave ilegalno useljavanje', nakon što se u zadnjih pet dana oko 5.000 ilegalnih tuniskih emigranata iskrcalo na talijanski otočić Lampedusu, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova polazeći u ponedjeljak u kratak posjet tom području

'Vjerujem da Tunis i Italija imaju zajednički interes da zaustave ilegalno useljavanje i Italija može puno ponuditi Tunisu', rekao je Franco Frattini, a prenijela talijanska agencija Ansa.

Ministar je spomenuo 'logističku pomoć u opremanju redarstvenih snaga i slanje znatnih sredstava, pomorskih i kopnenih, za nadzor tuniske obale'.

'Sve dosad, ophodnje na sjevernoafričkoj obali uspješno su djelovale i želimo nastaviti takvu praksu koja je do prije mjesec dana bila zaustavila ilegalno useljavanje', istaknuo je Frattini po dolasku u Damask.

'Siguran sam da će se suradnja Italije i Tunisa nastaviti još jače nego prije', dodao je ministar.

Tunis je u ponedjeljak odlučno odbacio 'svako upletanje u svoja unutarnja pitanja', dodavši ipak da je 'voljan surađivati' s drugim zemljama kako bi se zaustavio masovni odlazak tuniskih ilegalnih emigranata u Europu, rekao je čelnik tuniskog ministarstva vanjskih poslova, a prenijela je službena agencija TAP.