SUKOB OKO CRKVE

Osam ozlijeđenih u obračunu Makedonaca, Albanaca i policije

14.02.2011 u 11:30

Bionic
Reading

U makedonsko-albanskom sukobu koji se jučer dogodio na skopskoj tvrđavi Kale, a koji su, kako javljaju mediji, preko Facebooka organizirali pripadnici manjih političkih stranaka i navijačkih skupina, ozlijeđena su dva policajca i šestorica civila

Sukob je izbio oko crkve-muzeja koja se odvija na skopskoj tvrđavi Kale, smještene na desnoj obali Vardara, u dijelu grada većinom nastanjenom Albancima koji su prosvjedovali protiv njezine izgradnje, Makedonci su ustali u zaštitu gradilišta. Jedni na druge su navodno bacali kamenice i letve, a policija je brzom intervencijom suzbila sukob i osigurala prostor.

U sukobu su navodno sudjelovali pripadnici navijačkih skupina Komiti, koja okuplja Makedonce, i albanske skupine Šverceri, a među organizatorima se spominju i pripadnici opskurne nacionalističke stranke TMORO-VEP s makedonske strane, kao i udruge 'Razbudi se' s albanske strane.

Pripadnik ove udruge, Artem Grubi, priveden je u sukobu, a televizijske kamere snimile su zamjenika ministra unutarnjih poslova Dževada Bučija kako posreduje pri njegovom oslobađanju. Ovakav postupak visokog dužnosnika makedonske vlade izazvao je kontroverze, budući da su se vladini dužnosnici jednoznačno izjasnili o ovom incidentu kao namjernom pokušaju destabilizacije prilika u Makedoniji.

Incident je izazvao brojne reakcije – osudila ga je i delegacija Europske komisije u Skoplju, koja je upozorila da se nasiljem ne mogu olabaviti međunacionalne tenzije. Zajedničku izjavu dali su i koalicijski partneri u makedonskoj vladi, VMRO-DPMNE i najjača stranka Albanaca DUI, koji su podsjetili da je 'kulturno nasljeđe simbol objedinjenja, a ne podjela'.