Svijet PROSVJEDI I U ITALIJI

Žene ustale protiv premijera Berlusconia

Tisuće žena okupile su se u nedjelju u nekoliko talijanskih gradova, od Palerma do Venecije, nastojeći obraniti dostojanstvo žena i osuditi 'neprikladno i sustavno predstavljanje žene kao seksualnog objekta u novinama, na televiziji i u reklamnim porukama', što već dulje odaje ponašanje šefa talijanske vlade Silvija Berlusconija

'Obranimo dostojanstvo žena', pisalo je na jednom transparentu u Palermu. Za brojne Talijanke skandal 'Rubygate' bio je kap preko ruba čaše u cijelom slučaju.

Talijansko pravosuđe nedavno je otvorilo istragu o Silviju Berlusconiju zbog afere nazvane 'Rubygate' u kojoj je šef vlade osumnjičen za zloporabu položaja i prostituciju s maloljetnicom.

'Važnost ovih prosvjeda je u tomu što u njima sudjeluju muškarci i žene, mlađi i stariji, intelektualci i radnici', rekla je gradonačelnica Napulja Rosa Russo Iervolino koja je sudjelovala u povorci organiziranoj u njezinu gradu.

Iako prosvjeda ne stoji nikakva sindikalna podružnica niti politička stranka, većina desnice u njima vidi politički napad. 'Svi koji danas prosvjeduju na ulicama mnogih talijanskih gradova pripadaju anti-berlusconijevu pokretu koji je utemeljila ljevica', smatra šef zastupnika Narod slobode (Berlusconijeva stranka) Fabrizio Cicchitto.

'Žene koje su danas izišle na ulice nisu brojne i prosvjeduju samo iz političkih razloga', ocijenila je ministrica obrazovanja Mariastella Gelmini.

Prosvjedi su, osim u Italiji održani i pred talijanskim Kulturnim centrom u Tokiju gdje se okupilo stotinjak osoba. U Trstu se okupilo 3.000 prosvjednika, u Bariju također 3.000, a u Veneciji 9.000 prosvjednika.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još