LOBIRANJE ZA EU

Kosor u utorak leti u Strasbourg

13.02.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor boravit će u utorak u Strasbourgu gdje će se sastati s vodećim ljudima Europskog parlamenta i obratiti se zastupnicima iz redova Europske pučke stranke (EPP)

Kosor će, kako se navodi u priopćenju Vlade RH, posjetiti Europski parlament u Strasbourgu gdje će se sastati s predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka i predsjednikom EP-a Jerzyjem Buzekom te se obratiti zastupnicima Europske pučke stranke. Također će razgovarati s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Fueleom

Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će zastupnici u srijedu raspravljati i glasati o rezoluciji o napretku Hrvatske. Europski parlament u punom sastavu raspravljat će o tekstu koji je 26. siječnja prihvatio vanjskopolitički odbor. U tom se tekstu ističe da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako se nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.

'Pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, pune suradnje s ICTY-jem, nastavka privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova restrukturiranja za brodogradilišta u poteškoćama', kaže se u prijedlogu rezolucije.