BANGLADEŠ

Premijerka zaprijetila pobunjenim vojnicima

26.02.2009 u 12:02

Bionic
Reading

Bangladeška premijerka Šeik Hasina u četvrtak je upozorila da će njezina vlada poduzeti oštre mjere protiv pobunjenih vojnika paravojne skupine BDR (Bangladeški strijelci) ukoliko odmah ne polože oružje.

"Odmah položite oružje i vratite se u vojarne. Ne prisiljavajte me da poduzmem oštre mjere i ne dovodite moje strpljenje do krajnjih granica", poručila je Hasina.

Kako tvrdi neimenovani vladin dužnosnik, vojnici su se pobunili zbog plaća. Po naputku bangladeškog Telecoma, svi mobilni operateri ugasili su mreže za mobilnu telefoniju diljem zemlje.

Pobuna paravojne skupine Bangladeški strijelci, u kojoj je do sada poginulo 50 ljudi, izbila je u više gradova diljem Bangladeša premda su neredi u glavnom gradu navodno suzbijeni.

Pobuna, navodno zbog neisplaćenih plaća i pitanja statusa, izbila je u srijedu unutar jedne pogranične postrojbe u glavnom gradu Daki i proširila se po cijeloj zemlji.

U Bangladešu, koji ima oko 140 milijuna stanovnika, od proglašenja neovisnosti 1971. godine dogodilo se nekoliko vojnih udara, ali promatrači kažu da ova pobuna nije politički motivirana.