EGZODUS TALIJANA

I Fini bi oduzeo odlikovanje Titu

11.02.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Predsjednik donjeg doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini u četvrtak je u Trstu, na proslavi obilježavanja dana 'Sjećanja na fojbe', rekao da bi Italija trebala posmrtno oduzeti odlikovanja koja je šezdesetih godina dala tadašnjem jugoslavenskom predsjedniku Titu, ali i drugim jugoslavenskim čelnicima, javljaju u u petak slovenski mediji

Govoreći na trgu Piazza grande u Trstu o egzodusu Talijana iz Slovenskog primorja i Istre nakon II. svjetskog rata, Fini je za tu 'nacionalnu tragediju' optužio 'komunističku ideologiju i panslavenski fanatizam' te izjavio da je Trst bio 'žrtva triju ideologija', pri čemu je, kako navode slovenski mediji, ispustio spominjanje fašizma.

Slovenski dnevnik iz Trsta navodi da je Fini u Trstu pozvao predsjednika Giorgia Napolitana da poništi državno odlikovanje koje je Italija Titu dodijelila 1969. godine, kao i to da je u Trstu dočekan izrazima negodovanja zbog toga što se odijelio od politike premijera Berlusconija, da su mu iz publike dobacivali da je 'izdajnik' i zviždali.

Kako u petak navode slovenski mediji, dan sjećanja na fojbe i talijanski egzodus, koji su u Italiji već šest godina obilježava kao nacionalni spomen-dan, ove je godine protekao u smirenijem ozračju, što mediji u Sloveniji tumače lanjskim 'susretom pomirenja' predsjednika Hrvatske, Italije i Slovenije upravo u Trstu. Na to je prilikom jučerašnjih komemoracija podsjetio i tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza. Prije Finija i u Njemačkoj se pojavila inicijativa da se Titu oduzmu odlikovanja koja mu je dodijelila ta država.