IMAMI NA MOLIVI: NEMOJTE ODUSTATI

Egipatski generali: Prekinite prosvjede i idite doma!

11.02.2011 u 14:08

Bionic
Reading

U priopćenju objavljenom malo prije podneva po tamošnjem vremenu egipatska vojska iz usta predsjednika Vrhovnoga vijeća oružanih snaga kojim predsjedava ministar obrane, Mohamed Husein Tantaui, traži od prosvjednika da se raziđu i odu kućama kako bi se život vratio u normalu

To je primljeno na Trgu Tahrir u Kairu kao novi šamar građanima nakon sinoćnjega govora predsjednika Hosnija Mubaraka koji je jasno kazao da se neće povući i da će vladati do izbora predviđenih za rujan, u kojima, kako je već bio kazao, neće sudjelovati.
Vojska poručuje demonstrantima da će, ako se raziđu i ako pobuna prestane, ukinuti mjere izvanrednoga stanja.

Građani su još više revoltirani jer im je sinoć iz vojske poručeno da će 'njihovi legitimni zahtjevi dobiti potvrdan odgovor', što je shvaćeno kao najava da će Mubarak ipak odstupiti, a što se nije dogodilo, čime je bijes demonstranata toliko narastao da je opozicijski lider i nobelovac Mohamed El Baradei izjavio da će Egipat eksplodirati.

Poruka generala je hladan tuš za nade Egipćana koji su jako ljuti i koji bi danas, kako se očekuje, trebali, kao nikada dosad, dati do znanja da se neće povući, na što su ih tijekom podnevnog namaza ohrabrili imami na Trgu oslobođenja u Kairu.

Neke veće skupine su se okupile i pred predsjedničkom palačom, ali i pred zgradom državne radiotelevizije gdje masa skandira: 'Dolje Mubarak!'

Vojska se nalazi između rečenih zgrada i prosvjednika. Trg oslobođenja, pak, izgleda kao lonac na paru koji samo što nije odletio u zrak. Međutim, vođe opozicije obećavaju da će duh prosvjeda ostati mirotvoran.

Neraspoloženje raste jer je vlast odlučila zaustaviti mnoge vlakove u kojima se iz provincije masovno kretalo prema većim gradovima.

Zemlja je potpuno paralizirana i mnogim štrajkašima u tekstilnom, metalnom i telekomunikacijskom sektoru su se danas pridružili i radnici koji omogućavaju rad Sueskog kanala.