EGIPATSKI MINISTAR

'Intervenira li vojska, stvari će postati opasne'

10.02.2011 u 08:19

Bionic
Reading

Režim predsjednika Hosnija Mubaraka protiv kojega u Egiptu traju masovni prosvjedi upozorio je u srijedu da će vojska intervenirati ako u zemlji nastane kaos, dok se narodna pobuna širi zemljom

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit zaprijetio je da će vojska intervenirati 'ako nastane kaos i uzeti stvari u svoje ruke'.

'Ako se to dogodi, oružane snage će morati zaštititi ustav i egipatsku nacionalnu sigurnost. Tada ćemo doći u veoma opasnu situaciju', rekao je, a prenijela je službena agencija Mena.

Bijela kuća je, ne smanjujući politički pritisak, ocijenila da nastavak prosvjeda pokazuje kako političke reforme nisu dovoljne, a State Department je pozvao egipatsku vojsku da se i dalje suzdržava od primjene sile.

Američki predsjednik Barack Obama istaknuo je da 'treba odmah poduzeti nužne mjere za urednu tranziciju u Egiptu koja će biti sveobuhvatna, trajna, zakonita i koja će odgovarati težnjama egipatskog naroda', u telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Abdulahom, jednim od glavnih saveznika, po priopćenju iz Bijele kuće.

U srijedu, šesnaestog dana pobune, deseci tisuća prosvjednika okupljeni na trgu Tahriru u središtu Kaira, simbolu narodne pobune, i dalje su tražili odlazak Mubaraka koji već gotovo 30 godina vlada Egiptom željeznom šakom.

Prosvjedi su se proširili na jug zemlje, gdje je u El Hargi, 400 km južno od Kaira, pet osoba ranjenih dan ranije u sukobima prosvjednika i policajaca, koji su koristili prave metke, umrlo u srijedu podlegavši ozljedama, izvijestili su medicinski izvori. Stotinjak osoba je pri tome ranjeno.

Pobuna je zahvatila i Asijut, južno od Kaira, gdje su Mubarakovi protivnici zauzeli željezničku prugu i prekinuli promet autocestom koja povezuje sjever i jug zemlje, paleći automobilske gume.

Od 3. veljače prosvjedi uglavnom protječu u miru, a vojska nije koristila silu protiv prosvjednika. U sukobima policije i prosvjednika prvih dana pobune, a zatim i u sukobima Mubarakovih pristaša i protivnika 2. veljače tristotinjak ljudi je izgubilo život, po podacima UN-a i Human Rights Watcha, a više tisuća je ranjeno.