PREMA PODJELI BISKUPIJA

Slovenska vlada predlaže podijelu na šest regija

09.02.2011 u 22:08

Bionic
Reading

Slovenska vlada predočila je u srijedu prijedlog po kojemu bi Slovenija bila podijeljena na šest regija, granice kojih bi se poklapale sa granicama šest biskupija.

Ako se usvoji vladin prijedlog, Slovenija bi dobila regije koje bi se zvale Celjska, Koparska, Ljubljanska i Mariborska pokrajina, te pokrajine Murska sobota i Novo Mesto.

Ideju je na sastanku gradonačelnika iz cijele države u srijedu predočila ministrica lokalne samouprave Duša Trobec Bučan, dodavši da bi se funkcije pokrajina odredile kasnije.

Prijedlog da se granice pokrajina odrede po granicama crkvenih pokrajina protumačila je time da se je podjela na biskupije već afirmnirala i da je u narodu prihvaćena.

Pitanje regionalizacije i buduća uloga pokrajina u Sloveniji je važno političko pitanje koje već godinama izaziva polemike i teško se dolazi do prijedloga koji bi se mogli prihvatiti.

Na savjetodavni referendum o granicama pokrajina koji je prije tri godine organizirala prijašnja vlada odazvalo se manje od deset posto birača, pa je regionalizacija države bila privremeno prekinuta. Sadašnja vlada regionalizaciju namjerava provesti do kraja svog mandata, najkasnije za dvije godine.