DNEVNI AVAZ

Inzko nije dobio potporu SAD

26.02.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Austrijski diplomat Valentin Inzko nije dobio potporu Sjedinjenih Država za imenovanje na dužnost novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini pa će cijeli postupak postavljenja na tu poziciju biti ponovljen, tvrdi u četvrtak sarajevski 'Dnevni avaz'.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Washingtonu list navodi kako SAD zbog nestabilnog stanja u BiH žele na poziciji Visokog predstavnika vidjeti politički jaču osobu od Inzka, trenutačno austrijskog veleposlanika u Sloveniji.

Cilj nove američke administracije je osigurati pojačano angažiranje međunarodne zajednice u BiH pa je stoga nužno imati politički i diplomatski snažniju osobu od Inzka, tvrde diplomatski izvori.

Valentin Inzko početkom ovog tjedna dobio je potporu većine zemalja-članica Europske unije za imenovanje na dužnost u Sarajevu nakon što je "otpala" kandidatura britanskog diplomata Emyra Jonesa Parryja koji, navodno, nije mogao preuzeti posao u BiH prije travnja.

Potporu Inzku potom su dale Rusija i Turska, članice Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH.

"Avaz" tvrdi kako je stav Washingtona oko imenovanja novog visokog predstavnika za BiH siguran pokazatelj da se administracija Baracka Obame namjerava ozbiljnije angažirati na stabiliziranju stanja u toj zemlji koju neprestano potresaju nove političke krize.

S tim ciljem Sarajevo bi već narednog tjedna navodno trebao posjetiti pomoćnik američke državne tajnice zadužen za BiH Stewart Jones.