OSUMNJIČENI ZA UBOJSTVO NAVIJAČA

Kavkažane vratili u zatvor da bi se dodvorilo nacistima!

09.02.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Odbjegli Dagestanac koji je prije tri mjeseca sudjelovao u smrtonosnoj masovnoj tučnjavi na sjeveru Moskve, oglasio se videosnimkom upozoravajući da se protiv njegove skupine vodi montirani proces. Jedino njega ruska policija još nije uspjela pronaći

Ramazan Utarbijev bio je jedan od šestorice kavkaskih mladića koji su se u kasnim noćnim satima na sjeveru Moskve sukobili s nepoznatim brojem nogometnih huligana bliskih FK Spartaku. U toj tučnjavi jedan je Kavkažanin iz pištolja na gumene metke, navodno u samoobrani, ubio Jegora Sviridova. Nakon policijske istrage, pušteni su svi Kavkažani osim Aslana Čerkesova, koji je pucao. No, razjareni navijači optužili su policiju za korumpiranost i započeli s nasilnim protestima. Brzo - možda i odmah, te su proteste preuzele radikalne neonacističke organizacije, i Moskva je nekoliko tjedana živjela u atmosferi pogroma, međuetničkog nasilja, mrtvih i ranjenih građana i policijskih akcija u kojima su uhićene tisuće ljudi.

Odbjegli Ramazan Utarbijev tvrdi da su on i njegovi drugovi, koji su odmah nakon šokantnih neonacističkih mitinga nanovo uhićeni, žrtve režima koji pokušava smiriti tenzije i dodvoriti se neonacistima. On i njegovi prijatelji bili su napadnuti te večeri, tvrdi Utarbijev, a pušteni su zato što je policija postupila profesionalno, zadržavši samo Čerkesova koji je ubio Sviridova. Pita se zašto policija, ako doista želi pošteni proces, nije uhitila i Spartakove huligane koji su se pijani tukli te večeri. Tvrdi da je cijeli incident snimila kamera obližnje trgovine, koja je i pomogla da njega i njegove drugove policija odmah oslobodi.

'Svi mi vrlo dobro znamo: da smo kojim slučajem u toj tučnjavi poginuli mi Kavkažani, političari i televizija ne bi izvještavali o nama, kao što ne izvještavaju o svakodnevno ubijanim Tadžicima, Uzbecima, Kavkažanima i drugim ljudima koji su postali žrtve skinheada i fašista', poručio je Utarbijev. Tvrdi da će se lično predati vlastima, ako bude zajamčen objektivan i profesionalan proces.

Neimenovani izvor u policiji izjavio je za agenciju RIA da iskaz Utarbijeva ima ekstremističkih elemenata jer navodno doprinosi raspirivanju etničke i vjerske mržnje. 'Samo dobrovoljna, bezuvjetna predaja može pomoći osumnjičenome, ako mu se dokaže krivnja', kazao je taj izvor.

Premda su nositelji ruske vlasti deklarativno istupali protiv etničkog nacionalizma, premijer Vladimir Putin i drugi dužnosnici tih su se dana javno susretali s predstavnicima navijačkih skupina koje, ako i nisu odgovorne za nerede, simboliziraju neofašizam i rasizam u suvremenoj Rusiji. U mnogim masovnim medijima stvaran je dojam da su Kavkažani krivi i da ih valja pohapsiti, iako takve teze nisu bile potvrđene rezultatima istrage.