NEUTEMELJENE OPTUŽBE

Kina odbacuje američko izvješće o ljudskim pravima

26.02.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Kineski državni mediji u četvrtak su se obrušili na izvješće američkog State Departmenta u kojem se kritizira stanje ljudskih prava u Kini, ocjenjujući da se radi o neutemeljenim optužbama i miješanju Washingtona u unutarnje stvari druge zemlje

U izvješću objavljenom u srijedu Kina se optužuje za kulturnu i vjersku represiju manjina na Tibetu i u ostalim dijelovima zemlje, te za sve oštriji obračun s disidentima.

Vlasti i dalje ograničavaju pravo ljudi na privatnost, slobodu govora, kretanja, okupljanja i udruživanja, stoji u američkom izvješću. U njemu se također navodi da vlasti i dalje primjenjuju mučenje, iznuđivanje iskaza, te donose smrtne presude bez pravovaljanog sudskog postupka.

Službena agencija Xinxua uzvraća da se radi o miješanju u unutarnje stvari Kine, izvrgavanju činjenica i neodgovornim primjedbama na račun kineskog pravnog sustava, te da se sustavno zanemaruju kineska postignuća upravo na području ljudskih prava. Agencija AP podsjeća da Kina ljudska prava veže uz poboljšanje životnog standarda ljudi.