U OKU URAGANA

Fillon se besplatno odmarao na Mubarakov trošak

09.02.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Francuski se premijer François Fillon nalazi u središtu oštrih kritika zbog toga što je proveo luksuzni božićni odmor u Asuanu, a na poziv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka

Mubarak je po Fillona poslao privatni zrakoplov, dao mu veliki prostor u asuanskom hotelu i vozio ga po rijeci Nil, pa je sada poljuljana njegova karizma poštenog, skromnog, decentnog i strogog političara. Prva koja je komentirala slučaj bila je tajnica Socijalističke stranke koja je kazala da se 'vidi da je vlada naučila što znači duh javne službe'.

Glasnogovornik socijalista u francuskom parlamentu, Jean-Marc Ayrault, ističe i tunisko putovanje ministrice vanjskih poslova Michèle Alliot-Marie koje je također u privatnom zrakoplovu platio bogataš blizak srušenoga predsjednika Bena Alija te zahtijeva da se hitno provjetre ovi slučajevi očitoga sukoba interesa.

Kritike na račun francuskih političara su izuzetno jake i u njima prednjači dnevnik Libération koji ističe da se ostali europski dužnosnici ponašaju korektno. François Chérèque, tajnik jednog od najvećih francuskih sindikata, kaže da je ponašanje premijera Fillona skandalozno i uvredljivo za ogromnu većinu francuskih radnika.

Skandal je još veći jer se upravo Fillon prošlog tjedna isticao u jednom dekretu pojašnjavajući da se imaju ponašati ministri u putovanjima u inozemstvo za što je naredio da ga se pita za odobrenje iako nije pojasnio kako se ministri imaju ponašati u danima odmora.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji ima predviđen veliki nastup na televiziji, a koji je dogovoren dosta ranije, u mukama je jer će ga novinari izrešetati zbog neodgovorna ponašanja najznačajnijih političare njegove vlade.