BEZ REZULTATA

Propali pregovori dviju Koreja

09.02.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Vojni dužnosnici Južne i Sjeverne Koreje završili su u srijedu dvodnevne razgovore, prve nakon što je Pyongyang izvršio napad na južnokorejski otok Yeonpyeong u Žutom moru, bez ikakva rezultata i dogovora, objavila je južnokorejska agencija Yonhap

'Razgovori su propali. Nisu se čak uspjeli dogovoriti o terminu sljedećeg sastanka', rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik.

Sjevernokorejski pukovnik Ri Son-Kwon sastao se sa svojim južnokorejskim kolegom, pukovnikom Moon Sang-Gyunom u selu Panmunjomu. Na tim preliminarnim razgovorima se trebao odrediti datum, mjesto i dnevni red budućeg susreta sugovornika na visokoj razini, vjerojatno ministara obrane.

'Sastanak je propao zbog nesuglasica oko dnevnog reda', rekao je južnokorejski dužnosnik.

Obnova razgovora Sjeverne i Južne Koreje, nakon višemjesečnih napetosti između dviju zemalja uzrokovanih potapanjem južnokorejskog broda Cheonan i napadom na otok Yeonpyeong, jedan je od uvjeta za nastavak šestostranih pregovora o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Ti su pregovori posljednji put održani prije više od dvije godine kada se Pyongyang iz njih povukao. Peking i Washington postavili su međukorejski dijalog kao preduvjet za obnovu šestostranih pregovora. Pyongyang je izjavio da se želi vratiti za pregovarački stol, ali su Washington i Seoul doveli u pitanje njegovu iskrenost glede denuklearizacije zbog sjevernokorejske objave o programu za obogaćivanje uranija u studenome.