KORAK PO KORAK

Mubarak formirao povjerenstvo za promjenu ustava

08.02.2011 u 12:38

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak formirao je povjerenstvo za promjenu ustava, u skladu sa svojom najavom da se neće kandidirati na predsjedničkim izborima u rujnu ove godine, objavio je u utorak potpredsjednik države Omar Sulejman

Radi se o amandmanima na prijeporne članke 76. i 77. egipatskog Ustava. Članak 76. uvršten je u Ustav 2007. i utvrđuje vrlo stroge uvjete kandidiranja na predsjedničkim izborima, posebno za nezavisne kandidate koji moraju dobiti potpise 250 zastupnika iz triju različitih institucija, svih pod dominacijom stranke na vlasti.

Članak 77. propisuje da predsjednički mandat traje šest godina, uz njihov neograničeni broj.

Mubarak je 'potpisao predsjednički ukaz u sklopu kojega je formirao povjerenstvo čiji je zadatak izrada ustavnih amandmana', kazao je Sulejman na državnoj televiziji po završetku susreta s egipatskim predsjednikom.

Vlast i različite oporbene snage, među kojima prvi put i Muslimansko bratstvo, pokrenuli su u nedjelju dijalog radi 'mirnog prijenosa vlasti temeljenog na ustavu'.

'Predsjednik Mubarak pozdravio je nacionalni konsenzus o tome, potvrđujući da smo na pravom putu izlaska iz krize', rekao je Sulejman

Sulejman je također kazao da Egipat ima razrađen plan i vremenski okvir za miran prijenos vlasti. Obećao je i da više neće biti poduzimane nikakve akcije protiv prosvjednika, kojih se i 15. dana prosvjeda na kairskom glavnom trgu Tahriru okupilo nekoliko tisuća.