Svijet KOSTARIKA

Sedam godina zatvora za bivšeg predsjednika?

Kostarikanski državni tužitelj zatražio je sedam godina zatvora za bivšeg predsjednika države Miguela Angela Rodriguzea, optuženog za primanje mita francuskog proizvođača mobilne i telekomunikacijske opreme Alcatela.

Rodriguez, predsjednik države od 1998. do 2002., optužen je da je primio više od 800.000 dolara (4,38 milijuna kuna) nezakonite provizije kako bi Alcatel dobio ugovor o uvođenju 400.000 linija mobilne telefonije u Kostariki vrijedan 149 milijuna dolara.

Tužitelj Criss Gonzalez zatražio je pet godina zatvora za bivšeg predsjednika zbog teške korupcije i još dvije zbog ilegalnog bogaćenja, te 12 godina zabrane bavljenja javnom službom.

Alcatel se krajem 2006. spojio s američkom tvrtkom 'Lucent Technologies' i krajem prošle godine ta je kompanija pristala platiti više od 137 milijuna dolara američkoj Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) u sklopu nagodbe vezane uz brojne slučajeve podmićivanja zbog dobivanja poslova u Latinskoj Americi i Aziji. Alcatel je od 2001. do 2006. podmićivao vladine dužnosnike u Kostariki, Hondurasu, Maleziji i na Tajvanu.

U vrijeme izbijanja skandala bivši predsjednik Rodriguez morao je odstupiti s mjesta glavnog tajnika Organizacije američkih zemlja (OAS) samo mjesec dana nakon imenovanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još