Svijet HAŠKI SUD

Završne riječi na suđenju bosanskim Hrvatima

  • Autor: tportal.hr
  • 7.2.2011 15:59:38
  • 7.2.2011 15:56:22

Završne riječi na haaškom suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH započele su u ponedjeljak poslijepodne i očekuje se da bi mogle potrajati dva do tri tjedna.

Sudsko je vijeće odlukom o zakazivanju ročišta, na kojem će se iznijeti završne riječi, tužiteljstvu dodijelilo 15 radnih sati, a svakoj od obrana po pet sati s tim da se na kraju završnih riječi obrane optuženi mogu osobno obratiti sudskom vijeću i za to mogu iskoristiti najviše 30 minuta svaki.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, kako tvrdi tužiteljstvo, optuženi htjeli pripojiti Hrvatskoj. Sva šestorica optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BiH na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Republici Hrvatskoj.

Na suđenju koje je započelo 26. travnja 2006. tužiteljstvo i obrana izveli su ukupno oko 400 svjedoka čiji su dokazi pretočeni u 50 tisuća stranica zapisnika.

Obrane šestorice bosanskih Hrvata u svojim će završnim riječima, kako je najavljeno, zatražiti oslobađajuću presudu jer su uvjereni da tužitelji nisu dokazali njihovu krivnju.

U pritvoru su Haaškog suda od 5. travnja 2004. godine odnosno gotovo sedam godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još