'NEDOPUSTIVO GRUBIJANSTVO MEDVEDEVA'

Južni Kurili – Sveta Gera Japana i Rusije

07.02.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Japan opet kuri zbog Kurila – sukus je to nove, valjda 67. runde diplomatskog prepucavanja između Japana i Rusije zbog sporna četiri otoka koja su pobjedom Sovjeta u 2. svjetskom ratu ostala pod ruskom vlašću

U Japanu je 7. veljače prošao Dan sjevernih teritorija (tako tamošnja paradigma naziva Južne Kurile), a desničarske udruge prosvjedovale su pred ruskim veleposlanstvom i navodno čak spalile zastavu. Japanski premijer Naoto Kan dolio je ulje na vatru izjavivši da je posjet predsjednika Medvedva spornom otočju u studenome bio 'nedopustivo grubijanstvo'.

'To je posve suprotan ton od onog pozitivnog i uvažavajućeg tona u kojem su se premijer Kan i predsjednik Medvedev susreli u studenome u Yokohami', podsjetio je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

Tada je, naime, Medvedev neposredno pred odlazak u Japan posjetio tih nekoliko mahom napuštenih, spornih otoka. Pritom je malo i fotografirao, pa objavljivao svoje radove na društvenim mrežama. Službeni Tokijo bio je toliko isprovociran da je zbog toga privremeno povukao veleposlanika iz Moskve.

U japanskim školama Južni Kurili uče se kao sastavni dio japanskog teritorija iako to nisu već više od 60 godina. Tokijska diplomacija pokušava osporiti interpretacije dogovora na konferencijama u Jalti i Potsdamu 1945. te mirovnog sporazuma u San Franciscu 1951. godine.

Moskva je, kako javlja BBC, već pokušala dati do znanja da joj je to pitanje postalo zamorno, no za Japan je očito riječ o mnogo značajnijem političkom i i strateškom problemu. Južni Kurili nalaze se tik uz Hokaido, drugi po veličini japanski otok na kojem živi 5.7 milijuna ljudi. Ruska populacija nalazi se negdje drugdje – na ta četiri otoka ostalo je manje od 20 tisuća ljudi. No, Rusi tamo drže neke vojne baze koje je proteklih dana posjetio i ministar obrane Anatolij Serdjukov.