MUBARAKOV PLAĆENIK

Obamin izaslanik za Egipat u notornom sukobu interesa

07.02.2011 u 15:01

Bionic
Reading

U Bijeloj kući još uvijek se zbunjeno češkaju po potiljku povodom otkrića da je Frank Wisner, Obamin diplomat u Kairu i čovjek koji je uzbudio duhove izjavom da bi Mubarak trebao ostati na vlasti, zapravo na platnoj listi odvjetničkog ureda koji brani egipatskog vlastodršca i zastupa njegovu vladu u međunarodnim sporovima. Mandat je dobio podrškom Clintonove koja je znala da je u sukobu interesa, ali joj to očito nije predstavljalo problem

'Mubarakovo čelništvo je od ključne važnosti: prilika je to da ispiše vlastitu tradiciju', ispalio je Frank Wisner nekidan, u očitoj koliziji spram službenog stava Bijele kuće u vezi s revolucijom u Egiptu. State Department se ekspresno ogradio od izjave renegatnog izaslanika, inače umirovljenog diplomata, te objasnio da je riječ o privatnom stavu, no što je to privatno u činjenici da je Wisner na platnoj listi odvjetničkog ureda iz New Yorka i Washingtona Patton Boggs, koji se otvoreno hvali poslovnom suradnjom s egipatskom vojskom, egipatskom Agencijom za ekonomski razvoj pri Vladi te pravnim arbitriranjem i zastupanjem interesa Mubarakove vlade u Europi i SAD-u?

Detaljnije, Patton Boggs je zastupao vodeće egipatske obitelji i njihove tvrtke u sporovima koji se tiču nafte, plina i telekomunikacija. Također, pravno su posredovali u ugovorima kojima Mubarakova vojska dobiva 1,5 milijardi dolara godišnje novčane pomoći iz Washingtona.

Wisner se pridružio Patton Boggsu pred dvije godine, što je više nego dovoljno vremena da administracija shvati da je to vjerojatno zadnji čovjek koji bi trebao biti poslan u Kairo na diplomatsku misiju.

Nicholas Noe, američki politolog koji trenutno boravi u egipatskom glavnom gradu, pita se nije li SAD slanjem Wisnera zapravo htio privatizirati revoluciju. 'Zar nam stvarno nedostaje diplomata?' kaže u nastavku prisjećajući se da su američki predsjednici slali predstavnike bliske lokalnim režimima tek u slučajevima kada su htjeli olakšati vlastiti izlaz iz zemlje. Sada se radi o tragikomičnom paradoksu - čovjek koji je poslan da savjetuje Mubaraku da odstupi zapravo je njegov klijent.

Glasnogovornik američke državne administracije izjavio je da pretpostavlja da je Hillary Clinton znala za sukob interesa Franka Wissnera, no uskratio je svaki daljnji komentar. Očekivano, u Patton Boggsu jučer su bili nedostupni za novinare.