MEĐUNARODNO UPOZORENJE

Albanija postaje Tiranija za nepoćudne novinare

07.02.2011 u 12:18

Bionic
Reading

Novinari u Albaniji ponovno su postali žrtve fizičkih napada i policijske represije – upozorila je danas Medijska organizacija jugoistočne Europe sa sjedištem u Beču

Napadi na sedmu silu u jednoj od najizoliranijih zemalja postkomunističke Europe pojačali su se nakon protuvladinih demonstracija u Tirani 21. siječnja. Tada je ubijeno troje ljudi, a četvero je završilo u bolnici u kritičnom stanju. Nacionalna garda namlatila je prosvjednike, a navodno i pucala iz vatrenog oružja, što službena Tirana poriče. Na širem popisu ranjenih su i novinari.

Nakon prosvjeda uslijedili su daljnji napadi na medijske radnike, a vlasti ih optužuju da su pokušali izvršiti državni udar. Pod takvim sumnjama naređena je istraga protiv četvero novinara – troje televizijskih i jednog iz tiska. Njihova imena su Filip Cakulli, Sokol Balla, Mero Baze i Andi Bushati

'Zapanjujuće je da je odjednom, bez ikakvih naznaka, vlada odlučila poduzeti takvu akciju protiv novinara koji su izvršavali svoju dužnost informirajući javnost o konkretnom događaju. To je još jedan primjer političke intervencije kakvima smo u Albaniji svjedočili već mnogo puta', upozorio je čelnik SEEMO-a Oliver Vujović.

SEEMO je osnovan 2000. godine u Zagrebu. Od poznatijih novinara iz regije, u odboru te organizacije sjede Zrinka Vrabec Mojzeš, bivša urednica na Radiju 101, bivši predsjednik HND-a Ante Gavranović, urednik beogradskog B92 Veran Matić te drugi istaknuti medijski radnici.

Politička situacija u Albaniji nestabilna je od 2009. godine, kada je Demokratska stranka Salija Berishe na izborima jedva nadmašila Socijalističku stranku. Socijalisti tvrde da je izborna pobjeda ostvarena uz namještaljku, a kako se zemlja bori i s ekonomskom krizom, u mnogim se gradovima organiziraju protesti. Oporba pokušava isprovocirati prijevremene izbore, a demokrati se brane protuoptužbama da ih socijalisti žele srušiti državnim udarom.