CRODEMOSKOP

Manje od 50 posto podrške ulasku u EU!

07.02.2011 u 10:30

Bionic
Reading

Podrška građana ulasku Hrvatske u EU i dalje pada, a sudeći prema rezultatima redovnog istraživanja CRODemoskop, manje od 50 posto birača želi punopravno članstvo RH u Uniji

Protiv hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 40,3 posto anketiranih (prije mjesec dana 40,8 posto), uz 10,2 posto neodlučnih (prema prošlomjesečnih 10 posto).

Istraživače Promocije plus, koja provodi anketu CRODemoskop, u ovomjesečnom istraživanju iznenađuje prelazak onih koji se protive ulasku u Europsku uniju podjednako na obje strane. Neki su podlegli pritisku kampanje u medijima i promijenili mišljenje u pozitivno spram EU-a, a drugi su zatečeni mnogobrojnim događajima koji se izmjenjuju u pregovaračkom procesu postali skeptičniji te su prešli u tabor neodlučnih dok ne vide što će se ili neće promijeniti u nadolazećim mjesecima (ili godinama?).

U usporedbi s veljačom prošle godine, 1,45 posto je više onih kojih se protive ulasku u tu ekonomsku i političku uniju

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvu u EU od 49,4 posto, što je za 0,3 posto više od potpore zabilježene prije mjesec dana (kad se za članstvo izjasnilo 49,1 posto ispitanika/ca).

Najveći udio zagovaratelja hrvatskog članstva su glasači HDZ-a (63 posto), HSLS-a (62,5 posto), HNS-a (58,3 posto), SDP-a (57,5 posto) i HSU-a (55,9 posto). Najmanja potpora članstvu bilježi se u biračkom tijelu HSP-a i HGS-a (33,3 posto) i HSS-a (42,1 posto).

Hrvatski/e građani/ke zrelije dobi skloniji/e su članstvu od onih mlađih te nema izraženije spolne razlike u potpori članstvu (žene su nešto neodlučnije).

Članstvu u EU manje je sklona radno aktivna populacija i studenti/ce. Zanimljivo je da je u jadranskim regijama zabilježena nešto slabija potpora članstvu od one na kontinentu i u ovomjesečnom istraživanju.

Kad se uspoređuje aktualna potpora s onom u prošlogodišnjoj veljači (kad je iznosila 49,7 posto), uočava se pad potpore.

Ako se promatra kretanje potpore u posljednjih dvanaest mjeseci, najveća je potpora zabilježena u lipnju 2010. godine (53,1 posto).