ANGLIKANSKO BITI ILI NE BITI

Novi ateizam prijeti Crkvi

07.02.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Postoji li Bog u Velikoj Britaniji? Saznat ćemo za pet godina. Naime, anglikanski kler će ovoga tjedna na svojoj generalnoj sinodi poraditi na borbenom planu za sljedeću polovinu desetljeća. Glavna meta: Novi ateizam, pokret unutar britanskog društva predvođen znanstvenicima poput Richarda Dawkinsa, autora bestselera 'Sebični gen' i Chrisophera Hitchensa, kontroverznog pisca i novinara koji možda ne podržava egzistenciju apsolutnog bića, ali je otvoreno podržao invaziju na Irak

Izvještaj o stanju na vjerskom terenu koji je pred sinodu naručio nadbiskup Canterburyja Rowan Williams navodi da  Crkvu sve više Britanaca doživljava kao društveni problem. Sljedećih pet godina bit će praktički borba na život i smrt anglikanaca i novih ateista, pokreta koji predvodi nekoliko prominentnih intelektualca i pisaca, a koji drže da je religija kao takva pogubna za ljudski um, slobodu i, dakako, mir.

Također, u izvješću naslovljenom 'Izazovi sa novu petoljetku' navodi se da su kršćani u suvremenom britanskom društvu nerijetko šikanirani zbog svojih vjerskih uvjerenja te da bi Crkva mogla biti potjerana iz središta javnog života na opskurnu marginu.

Prema vlastitom priznanju, canterburyjski nadbiskup je svjestan da situacija nije konfliktna samo izvana, nego i iznutra. Problemi frcaju – od odumirućeg svećenićkog kadra do homoseksualnih ekscesa. 'Jedan od paradoksa naših dana je naglašena sekularizacija društva i pokušaji marginalizacije religije, dok se, s druge strane, javlja interes za duhovna pitanja i sociokulturne implikacije religije', stoji u tekstu kojim će se baviti delegati anglikanskog klera na ovotjednoj sinodi
No nije samo problem, piše dalje u izvještaju, u pritiscima na radnim mjestima. Državna i društvena tijela jednako su tako zauzela neprijateljski stav spram kršćana. Nemalo je slučajeva u kojima su vjernici podigli sudske tužbe protiv lokalnih vijeća i bolničkih trustova jer su kažnjeni zbog izražavanja vjere kroz simbole (križići ili krunice, pretpostavljamo) ili odbijanje djelovanja protiv vjerskih uvjerenja (recimo, abortus ili pasivna eutanazija).

Kako će se Anglikanska crkva obračunati s novim nadobudnim i militantnim ateističkim pokretom čiji autori prodaju milijunske naklade dok joj istovremeno pušta brod na svim stranama – budžetska kriza, smanjene kongregacije, plus činjenica da će u sljedećih 10 godina 40 posto sadašnjeg svećenstva biti umirovljeno? Možda je najbolje staviti ključ u bravu i dekretom objaviti kraj svijeta.