NAKON 13 DANA KAOSA

Muslimansko bratstvo dogovorilo prijenos vlasti u Egiptu

06.02.2011 u 18:24

Bionic
Reading

Moćni pokret Muslimansko bratstvo, dosadašnji protivnik egipatskog režima, počeo je u nedjelju dijalog s vlastima u toj zemlji, što nije viđeno u zadnjih 50 godina, dok tisuće prosvjednika trinaesti dan zaredom traže odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka

Održan je još jedan susret u okviru 'nacionalnog dijaloga' vlasti i oporbe, ovoga puta uz sudjelovanje Muslimanskog bratstva koje je dosad bilo zabranjeno.

Ovo je prvi put u zadnjih pola stoljeća da vlast i Muslimansko bratstvo javno razgovaraju.

Nakon susreta sudionici su se dogovorili o 'mirnom prijenosu vlasti utemeljenom na ustavu', rekao je glasnogovornik vlade Magdi Radi.

No izjava koja je trebala umiriti prosvjednike nije bila dovoljna da ih potakne da se raziđu.

Muslimansko bratstvo je u nedjelju predvečer ocijenilo da su reforme koje nudi režim kao način izlaska iz političke krize, 'nedovoljne'.

U nedjelju predvečer velik broj ljudi okupljenih na trgu Tahriru, koji je postao simbol prosvjeda protiv vlasti, i dalje je tražo predsjednikov odlazak, mašući egipatskim zastavama i noseći transparente.

Postignut je 'konsenzus o osnutku odbora u kojemu će biti pravosudne vlasti i stanoviti broj političara koji će do početka ožujka proučavati i predlagati nužne amandmane na ustav i na zakone', rekao je Radi.

U priopćenju sa susreta koje je pročitao Radi, predlaže se osnutak ureda koji bi zaprimao pritužbe u svezi s političkim zatvorenicima, ukidanje ograničenja nametnutih medijima i odbacivanje 'svakog upletanja izvana u egipatske unutarnje stvari'.

U tekstu se poziva i na ukidanje izvanrednog stanja, 'ovisno o sigurnosnom stanju'.

Ove su odluke donesene na pregovorima u kojima su sudjelovali vlada, Muslimansko bratstvo, stranka Wafd (liberali), Tagamu (ljevica), prodemokratske skupine mladih koje su i potaknule prosvjede, neovisni političari i poslovni ljudi, javlja službena agencija Mena.

U nedjelju u podne kršćani i muslimani su održali zajedničku molitvu. 'Ruka u ruci, ruka u ruci', opetovali su vjernici jednodušno.

Život se u Kairu postupno vraća u normalu, mnoge trgovine i banke se ponovo otvaraju, isto tako prometnice i mostovi.

Oporba je od potpredsjednika Omara Sulejmana zatražila da preuzme Mubarakove ovlasti, ali je on to odbio, po izjavi oporbenog predstavnika koji je sudjelovao u dijalogu.

U subotu je čelništvo Mubarakove Nacionalne demokratske stranke (PND) podnijelo ostavku.

Hosam Badravi, koji je otvoreniji za suradnju s oporbom od drugih čelnika PND-a, imenovan je glavnim tajnikom stranke.

Sjedinjene Države su pozdravile tu ostavku kao 'pozitivnu' etapu prema demokratskoj tranziciji, ali su rekle da očekuju 'dodatne korake'.

Od 3. veljače prosvjedi uglavnom protječu mirno. U sukobima policije i prosvjednika u prvim danima pobune poginulo je najmanje 300 ljudi, po nepotvrđenim podacima UN-a, a tisuće su ranjene, po službenim i medicinskim izvorima.