CLINTON ZA DIJALOG

I papa pozorno prati osjetljive prilike u Egiptu

06.02.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. rekao je u nedjelju da 'pozorno prati osjetljive prilike' u Egiptu, gdje su vlasti počele pregovarati s Muslimanskim bratstvom, glavnom oporbenom snagom, u okviru nacionalnog dijaloga radi pronalaženja rješenja za krizu što potresa zemlju

'Molim Boga da ta zemlja, blagoslovljena nazočnošću Svete obitelji, ponovo pronađe mir i miran suživot, zahvaljujući zajedničkom zalaganju za opće dobro', rekao je Papa tijekom molitve nedjeljnog Angelusa na Trgu svetoga Petra.

U nedjelju su u Kairu deseci prosvjednika još sjedili pred tenkovima kako bi ih spriječili da odu s trga Tahrira, gdje je stanje bilo mirno, a stotine prosvjednika su se probudili nakon još jedne noći provedene u improviziranim šatorima, unatoč policijskom satu.

Od 3. veljače prosvjedi protječu u miru. U sukobima policije i protuvladinih prosvjednika u prva dva dana prosvjeda, a zatim pristaša i protivnika Mubarakove vlade 2. veljače, život je izgubilo tristotinjak ljudi, a tisuće su ranjene, po podacima Ujedinjenih naroda.

Clinton za dijalog s Muslimanskim bratstvom

Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u nedjelju potporu dijalogu egipatskih vlasti s moćnim političkim pokretom Muslimanskim bratstvom, rekavši da će pričekati s ocjenom rezultata.

'Danas smo saznali da je Muslimansko bratstvo odlučilo sudjelovati, što znači da su u najmanju ruku pristali na dijalog koji smo podupirali', rekla je za američki radio NPR (National Public Radio), u prigodi 47. Konferencije o sigurnosti u Muenchenu.

Pregovori vlasti i Muslimanskog bratstva, glavne oporbene snage u Egiptu koja je sve dosad bila u lošim odnosima s vlašću, počeli su u nedjelju u okviru nacionalnog dijaloga koji je pokrenuo potpredsjednik Omar Sulejman i na koji su pozvane sve političke snage, izvijestila je agencija Mena.

'Pričekat ćemo kako bismo mogli donijeti sud o tijeku' tog dijaloga, 'ali smo bili veoma jasni glede onoga što očekujemo', dodala je Clinton, smjerajući na pozive Washingtona za jasan proces tranzicije u koji će biti uključene sve egipatske političke snage.