POVRATAK NORMALNOM ŽIVOTU

Nakon 13 dana egipatske banke otvaraju vrata

06.02.2011 u 12:15

Bionic
Reading

Egipatska vlada pokušava u nedjelju vratiti građane na posao, a ljudi hrle u Kairo jer su banke otvorene prvi put otkako su počeli prosvjedi protiv Hosnija Mubaraka

Prosvjednici okupljeni na središnjem trgu Tahriru, koji je postao epicentar demonstracija, i danas, 13. dan prosvjeda, pozivaju Mubaraka da odstupi, no 82-godišnji čelnik ustraje da će ostati na dužnosti do izbora u rujnu i tvrdi da bi u suprotnom nastupio kaos.

No sve više građana želi povratak normalnom životu nakon nemira koji su, po podacima UN-a, odnijeli 300 života, a vlada upozorava na goleme štete nacionalnom gospodarstvu i političkoj stabilnosti.

Većina trgovina i banaka zbog prosvjeda je bila zatvorena, zbog čega Egipćani teško dolaze do najosnovnijih namirnica. Cijene su porasle, a trpi i gospodarski rast koji je iznosio šest posto prošle godine.

Više od milijun turista koji su posjetili egipatske plaže, piramide i umjetnine iz razdoblja drevne civilizacije napustilo je zemlju što će ozbiljno pogoditi turistički sektor.

Rijeka radnika slila se u nedjelju u financijsku četvrt Kaira, a klijenti odlaze u banke kako bi podigli novac sa svojih računa. Oklopni transporteri razmješteni su po glavnim gradskim raskrižjima gdje su vojnici postavili prepreke od vreća s pijeskom, a autobusi iskrcavaju zaposlenike pred velikim državnim bankama. Ispred njih čekaju klijenti u dugačkim redovima želeći podići svoj novac. Bankarski službenici, koji su prvi put došli na posao, sastavljaju liste s imenima zaposlenika koji bi trebali početi raditi i spriječiti kaos.