Svijet PROSVJEDI NE GUBE ZAMAH

Mirna revolucija mogla bi se pretvoriti u krvavu

Egipatski oporbeni čelnik Mohamed ElBaradei izjavio je u subotu da bi eventualna potpora Sjedinjenih Država egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku ili njegovu zamjeniku Omaru Sulejmanu za vođenje tranzicijske vlade bila 'veliki udarac' i upozorio da bi prosvjedi u Egiptu mogli postati 'još gori'

El Baradei, iskusni diplomat i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu za Reuters upitan je za komentar izjava jednog visokog američkog dužnosnika da bi Washington mogao podržati Mubaraka ili Sulejmana u vođenju prijelazne vlade u Egiptu.

'Ako je to točno... to bi bio veliki udarac. To bi se sručilo kao olovo na glavu prosvjednika', rekao je ElBaradei.

Washington je u subotu dao naznačiti da želi uredan prijenos vlasti u Egiptu, što bi značilo da podržava Mubarakov ostanak na vlasti do isteka mandata u rujnu.

'Čuti da bi Mubarak trebao ostati i voditi proces promjene i da bi taj proces trebao nadgledati njegov bliski vojni savjetnik (Sulejman), osoba koja baš i nije najpopularnija u Egiptu, bilo bi vrlo, vrlo razočaravajuće', rekao je El Baradei.

Bivši glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) misli da prosvjedi ne gube na zamahu i snazi, iako strahuje da bi mogli postati još krvaviji. Ako Mubarak ostane na vlasti, 'ljudi će biti sve ljući i sve ustrajniji u prosvjedima', rekao je.

'Ne želim da se lijepa, mirna revolucija pretvori u krvavu', naglasio je El Baradei, ponovivši kako je vrijeme da Mubarak ode.

U međuvremenu se oglasio i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney, koji je američkim medijima kazao da je Mubarak 'dobar čovjek'.

'Bio je dobar prijatelj i saveznik Sjedinjenim Državama, i moramo to pamtiti', rekao je Cheney. Međutim, o njegovoj sudbini kao vođi Egipta odlučit će egipatski narod, dodao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još