EGIPAT PRED PROMJENAMA

Gamal Mubarak dao ostavku u stranci

05.02.2011 u 18:03

Bionic
Reading

Egipatska državna televizija javila je da je uže rukovodstvo Nacionalne demokratske stranke, uključujući i predsjednikova sina Gamala Mubaraka i glavnog tajnika stranke Safwata el-Sharifa, podnijelo ostavke kao znak geste kojom planiraju uvjeriti prosvjednike da će se dogoditi promjene

Televizijska postaja Al Arabiya je javila da je i Hosni Mubarak dao ostavku na položaj čelnika stranke no ta informacija nije potvrđena.

U proteklih dvanaest dana na ulicama Egipta prosvjednici izražavaju nezadovoljstvo vladavinom predsjednika Hosnija Mubaraka koji tom arapskom državom vlada punih 30 godina.

Prema pisanju The Huffington Posta šestero članova vladajuće stranke zamijenili su novi ljudi, a El Sharif bio je među najmoćnijim ljudima u zemlji, ali ujedno i jedan od najnepopularnijih.

Gamal Mubarak, kojega je otac Hosni vidio kao nasljednika na čelu države, kako je početkom ovoga tjedna izjavio potpredsjednik države Omar Suleiman, ne misli biti kandidat na izborima zakazanima za rujan ove godine.

'Ostavka je politički vrlo važna jer je ta stranka iskorištavala državu za stranačke interese, a to je izazvalo mnogo kritika', kazao je politički analitičar Dia Rašvan za TV postaju Al Arabiya.