ODBACIO SVE OPTUŽBE

Sanadera šest sati ispitivali o austrijskim milijunima

04.02.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Današnje saslušanje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera od strane austrijskog Saveznog ureda za borbu protiv korupcije trajalo je šest dugih sati, dva više nego predviđeno, a glavna tema razgovora bio je novac koji se nalazi na austrijskim računima Sanadera i njegove rodbine, javlja ORF

Iako je drugo saslušanje Ive Sanadera pred austrijskom inačicom USKOK-a trajalo mnogo dulje nego što se očekivalo, s izjavama su nakon toga svi bili poprilično suzdržani.

Glasnogovornik austrijskog Saveznog ureda za borbu protiv korupcije Martin Ulrich nije uopće novinarima želio reći o čemu se konkretno sa Sanaderom razgovaralo jer je riječ o saslušanju zatvorenom za javnost.

Ulrich je ipak rekao i sljedeće: 'Pričalo se o konkretnim, pojedinačnim optužbama, a Sanader ih je sve zajedno odbacio.' Istražitelji sada planiraju pažljivo pročitati zapisnik saslušanja te će nakon toga odlučiti što i kako dalje.

Sanaderov austrijski branitelj Werner Suppan rekao je da su bivšeg hrvatskog premijera ispitivali više od pet sati. Glavna tema bila je prijava jedne tirolske banke, koja je istražiteljima javila o računima Sanadera i njegovog oca, a na kojima se nalazi 1,3 milijuna eura.

Suppan je ponovio Sanaderovo i svoje standardno objašnjenje tih računa: 'Riječ je o novcu koji je on zaradio prije nego je ušao u politiku, dok se bavio biznisom.' Sanaderov odvjetnik je zaključio da očekuje da će ova istraga trajati još mjesec dana te da će se na kraju pokazati da Sanader nije prao novac.

Ipak, austrijski Savezni ured za borbu protiv korupcije namjerava u tih mjesec dana saslušati i zaposlenike tirolske banke koja je prijavila Sanadera, kao i pregledati brojne službene dokumente.