Svijet TIJELO KAO RELIKVIJA

Papa ima donorsku karticu, ali ne smije donirati organe

Papa Benedikt XVI podupire doniranje organa i od 1970. i sam posjeduje donorsku karticu, no nakon njegove smrti dijelovi njegova tijela ne mogu biti donirani, objavio je službeni Vatikan

U objašnjenju Vatikana stoji da su Papini organi relikvije, zbog čega ni on ni bilo koji drugi papa ne može biti donor, odnosno darovati svoje organe za presađivanje bolesnicima.

Njemački liječnik i deklarirani katolik Gero Winkelmann iz Unterhachinga blizu Muenchena potiče na doniranje organa te Papino ime koristi kako bi promovirao ovaj humani čin.

Benedikt XVI u knjigu donora organa upisao se još kao Joseph Ratzinger 1970, no budući da je 2005. postao Papa, njegova odluka više nije na snazi, objašnjeno je u pismu što ga je njemačkome liječniku uputio službeni Vatikan.

Godinama prije nego što je izabran za Papu, tadašnji kardinal Ratzinger rado je isticao da svoju donorsku karticu uvijek nosi sa sobom te je novinarima objasnio da doniranje organa za presađivanje bolesnima i potrebitima smatra 'činom ljubavi'.

Vatikan je pojasnio da Papa pripada univerzalnoj crkvi i njegovi organi se smatraju relikvijama, pa ne mogu biti donirani za presađivanja, osobito u slučaju da jednoga dana bude proglašen svecem.

Službeni Vatikan također objašnjava da tijelo nasljednika Svetoga Petra mora ostati netaknuto jer se tijela papa moraju očuvati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još