ŽELJEZNA SNEŽANA

Srbijanskoj ministrici pravosuđa prijete nogometni huligani

04.02.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Srbijanskoj ministrici pravosuđa stižu prijetnje zbog nedavne presude optuženima za ubojstvo francuskog navijača Bricea Tatona, piše u petak beogradski dnevnik Blic te dodaje da prijetnje stižu i sutkinji koja je presudila u tom predmetu

U razgovoru za taj list ministrica je potvrdila da često dobiva nimalo ugodne prijetnje, ali su, kako kaže, postale sastavni dio njezina posla.

'Naviknula sam na prijetnje, ali mora biti zaštićen svaki nositelj pravosudne dužnosti koji je pokazao stručnost i hrabrost osuditi sve one koji su pokušali urušiti osnovne društvene vrijednosti', ističe Malović.

Tijekom intervjua ministrica je, navodi Blic, telefonski obaviještena da su sutkinji koja je presudila u predmetu za ubojstvo francuskog navijača i ministrici osobno upućene prijetnje, na što je Malović rekla da sutkinji odmah mora biti osiguran svaki oblik zaštite.

Četvorica optuženika za ubojstvo francuskog navijača Bricea Tatona u rujnu 2009. u Beogradu 25. siječnja su osuđena na zatvorske kazne od 30 do 35 godina, a drugi sudionici u napadu dobili su manje kazne.

Za teško ubojstvo na 35 godina osuđen je Đorđe Prelić koji se, kao i Dejan Puzigaća koji je osuđen na 32 godine, nalazi u bijegu i za njima je raspisana tjeralica, dok su Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću izrečene tridesetogodišnje zatvorske kazne.

Po 14 godina dobila su četvorica optuženika, a toliko ih je osuđeno i na po 12 godina. Za preostale, od ukupno 15 osoba obuhvaćenih optužnicom, izrečena je jedna petogodišnja i jedna četverogodišnja zatvorska kazna, a jedan optuženik, terećen za pomaganje počiniteljima nakon napada, dobio je osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

Brice Taton, jedan od francuskih navijača koje su 17. rujna 2009. u središtu Beograda napali huligani uoči utakmice Partizan - Toulouse, umro je u bolnici 12 dana nakon napada od posljedica teških ozljeda koje je tada zadobio.

Sredinom travnja 2010. mediji u Beogradu prenosili su da je zbog prijetnji kriminalnih skupina srbijanska ministrica pravosuđa morala promijeniti mjesto prebivališta, da se posebni državni odvjetnik za organizirani kriminal Miljko Radisavljević iz sigurnosnih razloga dotad selio najmanje tri puta te da se prijeti i državnome odvjetniku za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću. Pozivajući se na neimenovani izvor, beogradski dnevnik Danas tada je prenio da je ministrica pravosuđa preseljena te da je za njezinu sigurnost zadužena elitna specijalna postrojba srbijanske vojske Kobre, koja čuva i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića