PRUD U VJETAR

Tihić ne isključuje novi rat u BiH

25.02.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Iako je nakon propalog sastanka u Mostaru najavljeno da će se novi susret čelnika SDA, SNSD-a i HDZBiH Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića održati za desetak dana u Gradačcu, od toga neće biti ništa, a skorašnji razgovori trojke potpuno su upitni, saznaje Dnevni avaz

SARAJEVO - Čelnik SDA Sulejman Tihić potvrdio je za Dnevni avaz da nije definirao datum sastanka u Gradačcu, čiji je trebao biti domaćin, te da 'nije optimist u vezi s njegovim održavanjem'.

'Mislim da ne bi uopće bilo korisno zakazivati sastanak u ovakvoj atmosferi. Mi u Mostaru uopće nismo mogli razgovarati, jer je cijela situacija bila tako napeta. Sačekat ćemo jedno vrijeme da vidimo kako će stvari ići', rekao je Tihić.

Na pitanje znači li to da su i dogovori iz Pruda propali, Tihić je rekao da je 'Dodik ugrozio cijeli proces kada je na sastanku u Mostaru postavio ultimatum'.

Upozorio je da će se situacija u BiH nakon Mostara 'ponovo zaoštriti i krenuti nadolje'. Prudski proces bio je put izlaska iz krize, a prema Tihićevom mišljenju, propašću posljednjeg sastanka zatvorena su vrata rješavanja problema.

'Tenzije, nažalost, rastu. Vratit ćemo se na vrijeme prije Pruda, u vrijeme nacionalističke retorike gdje nema dijaloga. Takva situacija sigurno ne rješava probleme i otežava ispunjavanje uvjeta za članstvo u EU. Hoće li to dovesti do sukoba, uključujući i ratne, teško je prognozirati. Mislim da je bolje ukazati na sve te zabrinutosti', zaključio je Tihić.

Negirao je da je njemačkoj agenciji DPA izjavio kako su "ostale samo opcije rata ako se ne postigne dogovor".

Komentirajući informacije o mogućem izlasku Srba iz institucija BiH, Tihić je rekao da to ne bi bilo dobro ni za njih, niti za RS. 'To bi bilo antiustavno i antidaytonsko ponašanje. Stvari se moraju rješavati dijalogom, dogovorom i kompromisima', kaže Tihić.