Svijet IRAČKI PREMIJER MALIKI

Teheran i Damask naoružavali pobunjenike

  • Autor: Hina
  • 3.2.2011 14:31:02
  • 3.2.2011 14:09:19

Irački premijer Nuri al-Maliki rekao je 2009. američkim diplomatima da su Iran i Sirija opskrbljivali oružjem pobunjeničke skupine u Iraku, po američkoj diplomatskoj depeši koju je objavio WikiLeaks.

Maliki je te optužbe iznio pred Christopherom Hillom, tadašnjim veleposlanikom Sjedinjenih Država u Bagdadu, u rujnu 2009., dok su iračko-sirijske veze bile u prekidu.

Washington je godinama optuživao Teheran da financira i uvježbava šijitsku miliciju u Iraku, što je Iran demantirao.

"Iran i Sirija su dopremali oružje pobunjeničkim skupinama u Iraku, među kojima i rakete zemlja-zrak Strela (SA-7B)", rekao je Maliki Hillu na susretu 22. rujna 2009., po tom brzojavu objavljenom u srijedu.

Ta se raketa kratkog dometa ispaljuje iz ručnog bacača.

"Petorica pripadnika Brigade obećanog dana, koja se bori protiv američkih snaga u Iraku, a povezana je s iranskom skupinom Al Kuds, uhićena su nedavno dok su takve rakete pokušavali prokrijumčariti u dvostrukom podvozju toyote Land Cruiser, rekao je Maliki", piše u brzojavu.

Maliki je, po brzojavu, rekao da se nada kako će petorica aktivista "dobiti smrtnu kaznu".

Susret Hilla i Malikija održan je mjesec dana nakon niza napada kamionima-bombama na više bagdadskih ministarstava, koji su bili povod za prekid iračko-sirijskih diplomatskih veza.

Bagdad je optužio Damask da štiti naručitelje tih napada. Veze su ponovo uspostavljene tek u rujnu prošle godine.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još