20.000 LJUDI NA ULICAMA

Dan gnjeva u Jemenu

03.02.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Više od 20.000 pripadnika oporbe izašlo je na ulice u Sani, prijestolnici Jemena, u četvrtak na 'dan gnjeva', tražeći promjenu vlade i upozoravajući da ponuda predsjednika Ali Abdulaha Saleha da ode s vlasti 2013. nije dovoljna

Nastavak protuvladinih prosvjeda očekuje se diljem zemlje, kojom Saleh vlada već više od tri desetljeća, a predsjednikovi pristaše iz automobila pozivaju preko razglasa stanovnike prijestolnice da se pridruže skupovima potpore vladi.

No u četvrtak rano ujutro, protuvladini prosvjednici već su se okupili na najvećem skupu otkako je val pobune prije dva tjedna zahvatio arapski poluotok, potaknut prosvjedima u kojima je svrgnut tuniski predsjednik i u kojima se traži odlazak egipatskog predsjednika.

'Narod želi promjenu vlasti!' uzvikivali su prosvjednici okupljeni ispred zgrade sveučilišta u Sani. 'Nećemo korupciju, nećemo diktaturu.

Saleh je u srijedu rekao da će otići s vlasti pošto mu istekne mandat 2013. i obećao je da neće predati vlast sinu, uz druge političke ustupke.

No oporba, nezadovoljna Salehovim ustupcima, ostaje pri svojim zahtjevima.

SAD se uvelike uzda u Saleha kao saveznika u borbi s ogrankom Al Kaide u Jemenu koja planira napade u susjednoj Saudijskoj Arabiji, najvećoj izvoznici nafte. Nestabilnost u Jemenu mogla bi ozbiljno ugroziti političku i sigurnosnu stabilnost u zemljama Perzijskog zaljeva.

Američki predsjednik Barack Obama je u telefonskom razgovoru sa Salehom pružio potporu njegovoj inicijativi, javila je državna agencija Saba. 'Dobro ste postupili u teškim prilikama i nadam se budućoj suradnji s vama i uspješnom partnerstvu između dviju zemalja', rekao je Obama, a prenijela je Saba.

'Dan gnjeva' u Jemenu