HAŠKI SUD

Završne riječi u slučaju kojim se dokazuje agresija RH na BiH

03.02.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Završne riječi na haaškom suđenju šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za zločine počinjene tijekom rata u BiH, nakon dvije odgode, započet će u ponedjeljak i očekuje se da bi mogle potrajati dva do tri tjedna.

Sudsko je vijeće odlukom o zakazivanju ročišta, na kojem će se iznijeti završne riječi, tužiteljstvu dodijelilo 15 radnih sati, a svakoj od obrana po pet sati s tim da se u okviru završnih riječi obrane optuženi mogu osobno obratiti sudskom vijeću i za to mogu iskoristiti najviše 30 minuta svaki.

Bivši čelnici HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te šef komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su, kako tvrdi tužiteljstvo, optuženi htjeli pripojiti Hrvatskoj. Sva šestorica optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BiH na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Republici Hrvatskoj.

Na suđenju koje je započelo 26. travnja 2006. tužiteljstvo i obrana izveli su ukupno oko 400 svjedoka čiji su dokazi pretočeni u 50 tisuća stranica zapisnika.

Obrane šestorice bosanskih Hrvata u svojim će završnim riječima, kako je najavljeno, zatražiti oslobađajuću presudu jer su uvjereni da tužitelji nisu dokazali njihovu krivnju.

Predmetni tužitelj Kenneth Scott
u uvodnoj je riječi optužbe na početku suđenja glavninu krivnje za zločine počinjene u kampanji etničkog čišćenja Herceg Bosne 1993/94. pripisao bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i njegovoj politici podjele BiH i dosezanja granica Banovine Hrvatske iz 1939., tretirajući šestoricu optuženih kao puke izvršitelje politike koju su diktirale vlasti u Zagrebu.

Teritorijalna ambicija udruženog zločinačkog pothvata bila je Banovina Hrvatska a njegovi sudionici, uz šestoricu optuženih, bili su Tuđman, te pokojni ministar obrane Gojko Šušakgeneral Janko Bobetko i Mate Boban, kao i osuđeni za ratne zločine Dario Kordić, Tihomir Blaškić, Mladen Naletilić Tuta i drugi, kazao je tada Scott.

Šestoricu bivših čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optužnica tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata, ubojstvima, silovanjima, deportacijama, zatočenjem civila, nečovječnim i okrutnim postupanjima, uništavanjem imovine, razaranjem, uništavanjem vjerskih i obrazovnih objekata, pljačkom te protupravnim napadima i teroriziranjem civila.

U pritvoru su Haaškog suda od 5. travnja 2004. godine odnosno gotovo sedam godina.

Iako je uobičajeno da se do iznošenja završnih riječi objave završni podnesci tužiteljstva i obrane u kojima oni iznose pregled dokaza izvedenih tijekom suđenja, u slučaju ovog suđenja to se nije dogodilo i do sada je tek objavljena obavijest da su završne riječi obrane generala Slobodana Praljka podnesene u tajnom obliku.