OBRANA I POSLJEDNJI DANI

Sanader: Nisam primio mito; istražitelji: Imamo dokaze!

03.02.2011 u 12:04

Bionic
Reading

Nakon što je jučer austrijski državni radio Ö1 objavio informaciju o tome da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader navodno ipak primio pozamašnu proviziju za sređivanje poslova Hypo banci, krenula su negiranja s raznih strana - od Ive Sanadera do Wolfganga Kulterera. Istražitelji odgovaraju: 'Imamo dokaze!'

Za dnevnik Kleine Zeitung o svemu se oglasio i Werner Suppan, Sanaderov austrijski odvjetnik, koji je rekao da njegov klijent nije nikada primio novac od Hypo banke: 'Ta priča o provizijama postoji već godinama u javnosti, ali je već 2001. godine hrvatsko Državno odvjetništvo zaključilo da tu pravno gledano nema ničega.'

Na istu temu se u javnosti oglasio i bivši šef uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer, koji je sada optužen za nesavjesno poslovanje, pronevjeru i slične radnje koje su dovele do bankrota Hypo Alpe Adria grupe. Kulterer je preko svojeg odvjetnika Ferdinanda Lankera poručio da on osobno nikada nije sudjelovao u isplatama provizije Ivi Sanaderu, kao ni da je toga uopće bilo.

Ipak, anonimni izvori iz državnog odvjetništva u Klagenfurtu potvrđuju u austrijskim medijima da imaju dokaze o uplati novca Ivi Sanaderu, najvjerojatnije uplatnice.

Službene potvrde tih spekulacija još nema, no smatra se da je Ivo Sanader dobio proviziju od Hypo banke i zbog sređivanja kredita u iznosu od 140 milijuna šilinga sredinom devedesetih godina za Ministarstvo vanjskih poslova u kojem je tada bio drugi čovjek u hijerarhiji.

Ukoliko se pokaže da je Ivo Sanader doista primio novčanu proviziju od Hypo banke, slijede mu novi pravosudni problemi u Austriji, gdje bi ga mogli optužiti za lažno svjedočenje s obzirom da je pred svim istražiteljima ponavljao da 'nema nikakve veze s Hypo bankom'.

Sve to bi moglo dodatno zakomplicirati Sanaderovo izručenje Hrvatskoj, spekuliraju austrijski mediji, a to indirektno potvrđuje i njegov odvjetnik Suppan: 'Nećemo pristati na brzi postupak izručenja jer moji kolege iz Hrvatske nisu dobili uvid u spis, pa uopće ne znamo za što se Sanadera tereti.'

Povrh toga, glasnogovornica salzburškog državnog odvjetništva Barbara Feichtinger potvrdila je da je i jedna tirolska banka podnijela kaznenu prijavu protiv Ive Sanadera, i to za pranje novca. Riječ je o bankovnom računu na ime Sanaderovog oca, na kojem se nalazi 1,2 milijuna eura.