Svijet 12,5 GODINA ZATVORA

Estonac prodavao tajne NATO-a Rusiji

Herman Simm, bivši visoki dužnosnik estonskog ministarstva obrane, osuđen je u srijedu na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 12,5 godina zbog veleizdaje i odavanje povjerljivih informacija, uglavnom u vezi s NATO-om, Rusiji, objavio je sud u Talinu

TALIN - Postupak se vodio iza zatvorenih vrata, napominju agenciju i ističu da se radi o najozbiljnijem slučaju špijunaže otkad se Estonija, bivša sovjetska republika, pridružila NATO savezu 2004. godine.

Simmu je, po baltičkoj agenciji BNS, dosuđeno i da plati odštetu ministarstvu obrane u visini od 1,3 milijuna eura. Njegova supruga, odvjetnica koja je zastupala policiju u Talinu, Heete Simm, koja je bila optužena kao pomagačica, nije osuđena. Zasad nema službenih podataka o daljnjem tijeku njezina postupka.

Simm (61) je uhićen prošlog rujna. U ministarstvu obrane je radio od 1995. do 2006. godine i imao je pristup vrlo povjerljivim dokumentima, uključujući i one koji se odnose na NATO. Od 2000. do 2006. godine bio je na čelu Odjela za sigurnost ministarstva obrane Estonije, a od studenog 2006. do rujna 2008. radio je kao savjetnik ministra obrane. Po medijskim napisima, Moskvi je prosljeđivao strogo povjerljive podatke o planovima za američki proturaketni štit u Europi i druga za NATO vrlo osjetljiva pitanja.

Okružni sud ga je osudio za veleizdaju i odavanje povjerljivih informacija. Tužitelj je prošle godine objavio da je Simm prosljeđivao povjerljive informacije časniku ruske obavještajne službe SVR koji je imao lažni identitet građanina Europske unije.

NATO, javljaju agencije, procjenjuje kolika je moguća šteta koju je Savezu nanio Herman Simm.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još