MINISTRICA KRESAL KOD HNS-A

Slovenija više nikad neće blokirati Hrvatsku

01.02.2011 u 15:14

Bionic
Reading

U izjavi za tportal slovenska ministrica unutrašnjih poslova Katarina Kresal naglasila je da nikakvih novih slovenskih blokada pristupnog procesa Hrvatske s Europskom unijom neće biti. Predsjednica Liberalne demokracije Slovenije (LDS) bila je ujedno i glavna zvijezda konferencije Suvremeni liberalizam i Europska unija u organizaciji HNS-a

Također je naglasila da je njihova želja da se u Sloveniji što prije ratificira pristupni pregovor Hrvatske s Europskom unijom, ali je upozorila da naša zemlja prije toga, naravno, treba ispuniti sve uvjete koje se od nas traži Europska unija. 'U vremenima krize populističke izjave opadaju na plodno tlo, ali smo upravo Arbitražnom sporazumom pokazali da znamo što je pametno i kako se vodi mudra politika koja zna koliko su važni dobrosusjedski odnosi. Zbog toga sam sigurna da će u našim odnosima dalje prevladavati mudrost', kazala je Katarina Kresal komentirajući nezadovoljstvo oporbe u Sloveniji Arbitražnim sporazumom. Naglasila je da je činjenica da je Arbitražni sporazum postignut nakon 18 godina najbolji dokaz da se politika pregovora isplati i da samim time vidi da Slovenija podržava Hrvatsku na putu u Europsku uniju. Kresal je istaknula da je interesu Slovenije da cijela regija živi u miru i sigurnosti i da ljudi i roba slobodno kolaju i da se svi skupa razvijamo.

Na konferenciji su, osim Kresal i predstavnika slovenski liberala, sudjelovali i predstavnici liberalnih stranaka iz Makedonije i Kosova, politički analitičar Davor Gjenero, potpredsjednik europskih liberala Graham Watson, Slavko Goldstain, predsjednik IDS-a Nino Jakovčić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja te predstavnici domaćina HNS-a Radimir Čačić i Vesna Pusić.

Od niza teza koje su se mogle čuti, zanimljiv je dio u kojem su sami okupljeni liberalni priznali da posjeduju oruđe na kojem se gradi moderni svijet poput ideja slobode pojedinca, demokracije, manjinske politike i regionalne politike, ali to uglavnom, kako je rekla Vesna Pusić, ne uspijevaju pretočiti u ozbiljniji broj glasova na izborima. O tome je govorila i Andreja Škrabec iz slovenske stranke Zares koja je rekla da su liberali ponekad nemoćni pred populistima jer. za razliku on njih. oni ljudima govore istinu.

Kresal smatra da je socijaldemokratsko-liberalna kombinacija u Sloveniji omogućila provođenje najtežih reformi. 'Proveli smo mirovinsku, a slijedi zdravstvena. To možemo zahvaliti činjenici da su liberali u vladi. Vremena krize u kojima jeftine populističke izjave lako padaju na plodno tlo nisu najbolja za liberalnu politiku, ali to neće vječno trajati i svijet se dalje može razvijati samo na idejama liberalizma', rekla je Kresal.

Potpredsjednik europskih liberala Graham Watson
rekao je da liberali moraju iskoristiti ovaj trenutak jer su europski konzervativci posvađani i komadaju se na manje frakcije, a socijaldemokrati ne znaju što će sa sobom nakon pada Berlinskog zida. 'Pokušali su naći neki treći put, ali kad to nisu uspjeli Bill Clinton ni Tony Blair, sumnjam da će uspjeti hrvatskim socijaldemokratima', rekao je Watson. Naravno, Watson je naglasio da Europski liberali podržavaju Hrvatsku na njezinom putu u EU.

Novinare je zanimao i odgovor na pitanje ima li u Hrvatskoj previše liberalnih stranaka i kakav je njihov odnos s HSLS-om danas. Vesna Pusić je odgovorila da politička scena u Hrvatskoj ide prema tome da ostanu tri-četiri relevantne opcije. Što se tiče liberalne scene, na njoj je bilo dosta događanja. Neke stranke među sobom surađuju, neke su se integrirale, a neke odumiru. 'Što se tiče HSLS-a i HNS-a, ove dvije stranke se nalaze u sasvim različitim fazama svoje povijesti: dok je HSLS-u na idućim izborima cilj postati parlamentarna stranka, HNS-u je cilj osvojiti vlast', rekla je Pusić.