ELEVATION PARTNERS

Bonova tvrtka nezaustavljivo klizi u bankrot

01.02.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Nekada su rokeri mislili da se svijet može promijeniti i spasiti pjesmom, a danas valjda jedino investicijskim tvrtkama. Barem je to primjer koji je htio postaviti Bono Vox (nekoć Paul Hewson), pjevač popularnog benda U2, koji se posljednjih godina mnogo više bavi raznim pokušajima spašavanja svijeta nego glazbom

O manjkavosti tog rada mogu svjedočiti i dugogodišnji obožavatelji ovog irskog benda, ali i kritičari koji su se odavno zapitali koliko Bonov humanitarni rad šteti glazbi U2-a.

Sada se pokazalo da Bono ipak nije takav poslovni talent kakav je mislio, s obzirom na to da se tvrtka koju je osnovao 2004. i nazvao Elevation Partners, po tada friškom hitu U2-a, sada nalazi i pred raspadom i pred bankrotom.

Elevation Partners napustio je u svađi poslovnjak Mark Bodnick, za kojeg se u poslovnim krugovima smatra da ima najbolji njuh za dobre prilike od svih okupljenih oko Bonove tvrtke.

Bodnick od Bona i ostatka uprave zato traži da se što prije isplati njegov udio, što predstavlja problem za likvidnost poslovanja. Još je važno spomenuti detalj da je Bodnick svojim vezama omogućio Elevation Partnersu kupnju dionica Facebooka u navodnom iznosu od 210 milijuna dolara, iako najveća svjetska društvena mreža još nije izašla na burzu.

No investicija Elevation Partnersa prije toga se nisu pokazale baš uspješnima, ali tada o njima nije odlučivao Mark Bodnick.

Novac je uložen u poslovni časopis Forbes i u telekomunikacijsku tvrtku Palm, no zarade nije bilo, pa se Bona počelo opisivati kao umišljenog amatera koji ne zna raspolagati novcem. Prigovaralo mu se da je licemjeran, jer troši milijune dolara na ulaganja u ionako bogate tvrtke dok se s uvijek rado slika kada je riječ o bilo čemu povezanim s Afrikom i siromaštvom.

Poslovni problemi s kojima se sada susreće Elevation Partners predstavljaju još jednu ogrebotinu na pozlati najsvetije od svih glazbenih zvijezda svijeta, jer se čini da se ipak ne može istovremeno spašavati siromašne i investirati u njihovu eksploataciju.

Bono odbija slučaj komentirati za medije, a iz Elevation Partners samo su objavili odlazak Marka Bodnicka, koji navodno ne bi trebao utjecati na poslovanje investicijskog fonda.