Svijet MILIJUNI U DIMU

U regiji najviše puše Bosanci

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine godišnje u prosjeku popuši više od dvije tisuće cigareta, a svakog dana na taj način u dim ode gotovo milijun i pol eura, pokazuju statistički podaci objavljeni u BiH u povodu nacionalnog dana bez duhanskog dima, koji pokazuju da je to zemlja s najviše pušača u regiji

Kako u utorak prenose banjalučke Nezavisne novine, statistika pokazuje da u BiH puši čak 49,3 posto muškaraca i 35,1 posto žena, što je znatno više od prosjeka u drugim državama regije.

Na tržištu BiH godišnje se proda 411 milijuna kutija cigareta, a uz prosječnu cijenu od dvije i pol konvertibilne marke izračunato je da se svakog dana popuši duhan u protuvrijednosti od oko tri milijuna maraka (oko milijun i pol eura).

Statistika govori da svaki od oko 3,8 milijuna stanovnika BiH godišnje popuši točno dvije tisuće i 145 cigareta, dok je u Hrvatskoj strast za pušenjem nešto manja, jer se u njoj po stanovniku popuši tisuću i 849 cigareta godišnje.

Zanimljivo je da se manje nego u zemljama regije puši, primjerice, u Turskoj, gdje se računa da svaki stanovnik godišnje popuši 1499 cigareta.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još