NEMIRNA VREMENA

Netanyahu plaši uspostavom 'iranskog' režima u Egiptu

31.01.2011 u 22:40

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u ponedjeljak da bi Egipat mogao dobiti vlast sličnu iranskoj ako organizirani islamistički pokret preuzme kontrolu u državi zahvaljujući kaosu

'Točno je da radikalni islam nije uzrokovao nestabilnost. To sigurno nije bio slučaj u Tunisu i mislim da nije ni u Egiptu', priznao je Netanyahu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je u ponedjeljak stigla u dvodnevni posjet Izraelu.

'Naš se susret održava u nemirna vremena, zbog čega pomak u mirovnom procesu postaje još važniji', istaknula je Merkel. 'Idući mjeseci bit će presudni za mirovni proces', dodala je, dok najesen treba početi američka predizborna predsjednička utrka, što i ne obećava znatniji napredak u svezi s tim pitanjem.

Izraelsko-palestinski pregovori privremeno su prekinuti pošto je 28. rujna istekao izraelski moratorij na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali. Palestinski čelnici traže novi moratorij kao uvjet za nastavak pregovora, što izraelska vlada odbija.

Merkel je doputovala u pratnji polovice svoje vlade radi zajedničke sjednice njemačke i izraelske vlade u Jeruzalemu, redovitog susreta koji je institucionaliziran 2008. radi jačanja suradnje dviju zemalja.