Svijet PAO 'ŠKORPION'

U Francuskoj uhićen Srbin zbog pokolja u Srebrenici

Bivši pripadnik srpskih paravojnih postrojba koji je u srpnju 1995. sudjelovao u pokolju u Srebrenici uhićen je u ponedjeljak u francuskim Alpama, gdje se godinama skrivao pod lažnim identitetom, priopćila je policija

Milorad Momić (47) je na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog u Srbiji za zločin protiv čovječnosti uhićen pokraj Grenoblea, na jugoistoku Francuske, dok je išao na posao. Radio je u građevinskoj tvrtki.

'Nije pružao otpor', rekli su iz policijske brigade koja ga je uhitila. 'Skrivao se u Francuskoj pod imenom Guy Monier, s lažnim ispravama', dodali su.

Momić je bio pripadnik specijalne postrojbe Škorpioni koja je sudjelovala u likvidaciji oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., najstrašnijem pokolju u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Četiri pripadnika te postrojbe osuđena su u travnju 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina. Škorpioni koji su bili u nadležnosti srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim su bili na Kosovu tijekom rata 1998.-1999.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još