BIH TROJAC S JOSIPOVIĆEM

Radmanović: Hrvati u BiH nisu ravnopravni

31.01.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u ponedjeljak je u Zagrebu ocijenio da hrvatski narod u BiH nije potpuno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima, ustvrdivši kako je to pitanje koje se mora riješiti

Odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sastanka s predsjednikom RH Ivom Josipovćem, na kojem su sudjelovali i članovi predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, Radmanović je rekao kako je njegovo mišljenje da 'već nekoliko godina hrvatski narod u cjelini nije potpuno ravnopravan s druga dva naroda u BiH'.

Predsjedatelj predsjedništva BiH, predstavnik srpskog naroda, nije želio detaljno obrazlagati svoje stajalište, ali je kao elemente neravnopravnosti Hrvata spomenuo pitanje preglasavanja u institucijama BiH, pitanje jezika i 'nekih drugih stvari'.
'Unutar BiH mi moramo naći snage i naći ćemo je, da osiguramo ravnopravnost svima', rekao je Radmanović.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović također je, u odgovoru na novinarsko pitanje potvrdio kako je formiranje vlasti u BiH unutarnja stvar te zemlje te da su oba tamošnja HDZ-a bosansko-hercegovačke, a ne hrvatske stranke, dodavši tek da se Hrvatska zalaže za načelo jednakosti svih naroda.

Na pitanje da prokomentira zajedničku izjavu o BiH koju je iznio zajedno s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor, Josipović ju je ocijenio dobronamjernom, jer polazi od suvereniteta BiH i ne miješa se u unutarnje stvari te zemlje.

'Izjava je potpuno korektna i svatko dobronamjeran tumačit će ju na takav način', rekao je Josipović. Nebojša Radmanović ustvrdio je kako zajednička izjava Josipović - Kosor nije shvaćena kao miješanje u unutarnje stvari BiH, pa se o njoj danas nije ni razgovaralo.

'No, unutar BiH uvijek trebamo razgovarati o punoj ravnopravnosti svih naroda, pri čemu nam je nekad potrebna i pomoć prijatelja izvana', kazao je Radmanović. Dvojica sugovornika novinarima su potvrdila da su tijekom razgovora spomenuta i pitanja hrvatskog branitelja Tihomira Purde i onečišćenosti zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Josipović naglasio je kako se o slučaju Tihomira Purde, koji u Zenici očekuje sutrašnju odluku suda o mogućem izručenju Srbiji zbog navodnih ratnih zločina, razgovaralo općenito u sklopu teme o pravosuđu.

Josipović je kazao kako političari ne mogu utjecati na to kakvu će odluku donijeti sud, ali i izrazio uvjerenost da će odluka biti 'pravedna, sukladna bosanskohercegovačkom i međunarodnom pravu'.

Radmanović je potvrdio kako u pitanju rafinerije postoje nedostaci u nekim zaštitnim mehanizmima koji moraju biti riješeni tijekom ove godine, sukladno relevantnim propisima i obećanju ruskih vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu.

'Moramo riješiti pitanje onečišćenja šteta i građanima u BiH i građanima Hrvatske', rekao je Radmanović najavivši kako će sutra nadležni ministri iz BiH i Republike Srpske posjetiti rafineriju.