HAŠEMITSKA KRALJEVINA

Jordanska oporba zahtijeva promjene

31.01.2011 u 16:05

Bionic
Reading

Fronta islamske akcije (FAI), glavna oporbena stranka u Jordanu, istaknula je u ponedjeljak da, za razliku od Egipta, oporba u toj zemlji ne poziva na promjenu režima u kraljevini, već traži političke reforme, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici stranke

'Priznajemo legitimitet hašemitske kraljevske obitelji koja vlada Jordanom', izjavio je glavni tajnik stranke Hamzeh Mansur. 'Ne možemo povući paralelu između Jordana i Egipta', kazao je, istaknuvši kako 'u Egiptu narod traži promjenu režima, a mi u Jordanu zahtijevamo političke reforme'. Član izvršnog vijeća FAI-a Zaki Bani Rašid, rekao je kako bi se navedeni zahtjevi mogli izmijeniti ukoliko vlasti ubrzo na njih ne reagiraju'.

Rašid je također rekao da se izaslanstvo FAI-a u nedjelju sastalo s premijerom Samirom Rifaijem. 'U peticiji koju smo mu predali tražimo ostavku vlade, amandmane na izborni zakon, osnivanje vlade nacionalnog spasa i izbor novog premijera', kazao je.

Mansur tvrdi da je riječ o 'početku jednoga dijaloga'. 'Kralj je primio poruku naroda i nadamo se da će ubrzo reagirati'. Kralj Abdulah II uskoro će privatno primiti članove izaslanstva FAI-a i saslušati njihove pritužbe i primjedbe.