Svijet MILAN KUČAN

'Nisam mesija, ni najutjecajniji Slovenac'

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan ponovo je zanijekao da je 'mesija' slovenske ljevice ili 'najutjecajniji čovjek u Sloveniji', kako njegov odnos prema sadašnjoj vladi zadnjih mjeseci opisuju pojedini mediji

U razgovoru za najnoviji broj tjednika Reporter, Kučan, koji je bio predsjednik do 2002. godine, ali se o njemu još uvijek često govori kao o 'najutjecajnijem Slovencu' i 'mesiji', i koji svojim ugledom konkurira aktualnoj vladi kojoj pada politički rejting, izjavio je da su takvu njegovu ulogu precijenili i naglasili tabloidni mediji 'zbog politikanstva ili neznanja' te da nema političkih ambicija s obzirom na svoju dugogodišnju karijeru i visoke godine (70).

Kučan je rekao da se s predsjednikom Danilom Türkom i premijerom Borutom Pahorom nalazi samo povremeno te da je jedan od rijetkih privilegija koje ima slobodno mjesto za parkiranje kod zgrade u centru Ljubljane u kojoj su vlada i predsjednik države.

Predsjednik države Danilo Türk ga je, po Kučanovim riječima, konzultirao prošle godine pred susret s talijanskim i hrvatskim predsjednikom u Trstu, dok ga je premijer Pahor imenovao svojim posebnim izvjestiteljem za BiH, a savjetovao se s njim i u vezi s lani riješenim pitanjem arbitraže o granici.

Kučan je za Reporter posebno istaknuo 'moralni dug' koji Slovenija, po njegovim riječima, ima prema BiH zbog radnika iz te države koji su u Sloveniji ostali bez posla, osobito u građevinskom sektoru koji je u krizi, pri čemu su došla u pitanje i njihova ostvarena prava, uključujući zaostale plaće i nadoknade.

Kučan je rekao da Slovenija prema BiH ima moralni dug i kad je u pitanju Ljubljanska banka, pri čemu je naveo i teško stradanje ljudi u toj bivšoj jugoslavenskoj republici nakon što se Slovenija prije 20 godina osamostalila.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još