JOSIPOVIĆ BIH POLITIČARIMA:

'Dogovorite se tako da nitko ne bude na gubitku'

31.01.2011 u 10:53

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak kako od posjeta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Zagrebu očekuje novi poticaj zajedničkom radu na rješavanju otvorenih pitanja, objavile su 'Nezavisne novine' iz Banje Luke u ponedjeljak.

U razgovoru za list, Josipović je istaknuo kako su sva otvorena pitanja prije svega rezultat raspada bivše SFRJ, a s obzirom da je njihovo rješavanje u nadležnosti vlada dvije zemlje, državni vrh Hrvatske i BiH imaju zadaću dati politički poticaj njihovu rješavanju.

'Nadam se da ćemo zajedno pozvati na sastanak Međudržavno vijeće (za suradnju) čim to bude moguće odnosno čim u BiH bude ustrojeno Vijeće ministara', kazao je hrvatski predsjednik.

Josipović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da se i njega i Hrvatsku u BiH doživljava kao prijatelje i partnere kojima se dolazi s povjerenjem te kako postoji spoznaja da Hrvatska ima kapaciteta pomoći u rješavanju poteškoća, prenosi list.

'Pokušavam biti od koristi koliko mogu. Mislim da je važno razbiti strahove, pomoći da se stvori makar minimalno povjerenje', prokomentirao je Josipović učestale susrete s političarima iz BiH.

Ocijenio je kako je za BiH važno shvatiti da onaj tko je u određenom trenutku jači ima i obvezu dati više.

'Moj savjet je uvijek isti: dogovorite se tako da nitko ne bude na gubitku', kazao je Josipović odbijajući svaku mogućnost da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove BiH.

'To je besmislica. O BiH s političarima i dužnosnicima iz BiH razgovaraju predstavnici niza zemalja', istaknuo je hrvatski predsjednik.

Ustvrdio kako i on osobno i Hrvatska poštuju Ustav BiH kojima je predviđena jednakopravnost tri naroda i svih građana.

'Na žalost, nizom intervencija ta je jednakopravnost za Hrvate u ovom trenutku donekle umanjena no nadam se i vjerujem da će se to ispraviti', kazao je Josipović.