KRIJUMČARENJE DROGA

Nizozemsko-iranska državljanka pogubljena u Teheranu

31.01.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Nizozemska je zamrznula sve veze s Iranom u nedjelju nakon što je u Teheranu obješena žena optužena za krijumčarenje droge. Pogubljena Zahra Bahrami imala je dvojno, nizozemsko-iransko državljanstvo, piše CNN

Nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthals ostalim državama članicama Europske unije, 'razgovarat će o mogućim mjerama protiv Irana' zbog ovog 'šokantnog barbarskog čina'.

Iran je objesio Zahru Bahrami u subotu optuživši je za krijumčarenje droge, iako su nizozemske vlasti još prije tri tjedna izrazili 'veliku zabrinutost' za njezin slučaj.

Optužena je da je prokrijumčarila kokain u Iran uz pomoć nizozemskog partnera.

No međunarodna kampanja za ljudska prava u Iranu rekla je da su optužbe samo izgovor za ovakvu kaznu.

Bahrami je prvotno optužena za ugrožavanje nacionalne sigurnosti tijekom antivladinih prosvjeda izazvanih kontroverznim predsjedničkim izborima u lipnju 2009. godine.

Njezin odvjetnik 'bio je šokiran presudom', piše CNN.

'Ja uopće nisam bio obaviješten o tome. Oni su trebali obavijestiti njezina odvjetnika, a ja nisam imao pojma. Ne znam što da kažem. Dovoljno je reći da sam šokiran', rekao je Jinoos Sharifu Razi, odvjetnik Bahrami.

Bahrami je optužena da je dva puta prokrijumčarila drogu u zemlju i da ga je prodala. Tijekom pretresa njezina doma, pronađeno je 450 grama kokaina i 420 grama opijuma.

Iran je odbio Bahrami nizozemsku konzularnu pomoć, a nisu dopustili ni nizozemskim dužnosnicima da prisustvuju suđenju, jer joj Teheran ne priznaje dvojno državljanstvo, kako je izjavilo nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

'Bio sam jako zabrinut za Zahru Bahrami i odmah sam pitao iranske vlasti da razjasne vrlo uznemirujuće izvješće u kojem je stajalo da su je osudili na smrt', navodi Rosenthal u svom priopćenju.

Nije jasno jesu li ikad iranske vlasti odgovorile na nizozemski zahtjev.

Nizozemske vlasti preporučile su nizozemsko-iranskim građanima da ne putuju u Iran te najavile oštre mjere protiv Irana od Europske unije, piše CNN.