NEMIRI U EGIPTU

Ministarstvo povlači dio djelatnika iz Kaira

30.01.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković odlučio je u dogovoru s otpravnicom poslova hrvatskog veleposlanstva u Egiptu Željkom Burić povući dio djelatnika veleposlanstva i članove njihovih obitelji, među kojima ima i djece, izjavio je u nedjelju za Hinu načelnik uprave MVPEI-a za konzularne poslove Vinko Ljubičić

'Ostat će minimalan sastav veleposlanstva', kazao je Ljubičić. Prema njegovim riječima, veleposlanstvo također radi popis hrvatskih državljana koji su izrazili želju za odlaskom iz Egipta.

'Radi se o 20-ak ljudi. Većina ostaje i nije u panici', potvrdio je Ljubičić.

Sukobi u Egiptu se i dalje nastavljaju, a prosvjednici poručuju da ne odustaju od zahtjeva za ostavkom predsjednika Hosnija Mubaraka. Mubarak se u nedjelju, kako su prenijeli državni mediji, sastao s glavnim vojnim zapovjednicima.

Nadahnuti tuniskim prosvjedima koji su srušili omrznutog predsjednika, deseci tisuća Egipćana prkosili su u subotu navečer policijskom satu petog dana prosvjeda protiv režima predsjednika Hosnija Mubaraka koji odbija otići s vlasti.

Od utorka su 102 osobe ubijene, uglavnom civili, objavili su sigurnosni i medicinski izvori, a tisuće su ozlijeđene.
Unatoč policijskom satu tisuće ljudi u subotu navečer bile su na ulicama Kaira i u drugim gradovima i nastavili su se sukobi sa sigurnosnim snagama koje su rastjerivale prosvjednike suzavcem i gumenim metcima.