REGIJA 'KUHA'

Nemirno i u Sudanu

30.01.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Sudanska policija u nedjelju je palicama pretukla i uhitila studente koji su prosvjedovali u Kartumu, tražeći od vlade da podnese ostavku, a na to su ih potaknuli nedavni prosvjedi u susjednom Egiptu, prenose agencije

Nekoliko stotina naoružanih pripadnika specijalne policije bacilo je suzavac na studente koji su prosvjedovali u središtu Kartuma i u dvama sveučilištima u glavnome gradu. Agencije javljaju da je sveučilišta opkolila policija. Studenti su na policajce i njihove automobille bacali kamenje.

Studenti su izvikivali 'Spremni smo umrijeti za Sudan' i 'Revolucijom do pobjede'. Okupili su se putem grupa na internetskim društvenim mrežama pod nazivom 'Mladi za promjene' i 'Iskra' koje su ih pozvale na prosvjede.

Grupa 'Mladi za promjene' okupila je više od 15.000 članova. 'Sudanski narod neće više šutjeti', piše na Facebook stranicama. 'Vrijeme je da zatražimo svoja prava i dobijemo ono što je naše uz pomoć mirnih prosvjeda.' Sudan i Egipat veže jedinstvo tijekom britanske kolonijalne vladavine. Događaji u Egiptu bez presedana potaknuli su nezadovoljne stanovnike na sličnu akciju u Sudanu gdje su prosvjedi bez prethodnog dopuštenja, koje se rijetko daje, protuzakoniti.