FETUS IN FETU

Jednogodišnja beba u utrobi nosi svoju sestru

28.11.2008 u 13:01

Bionic
Reading

Liječnici u Saudijskoj Arabiji nedavno su na ultrazvučnom pregledu otkrili da je jednogodišnja djevojčica trudna. Bebu su roditelji doveli u bolnicu zbog abnormalno naglog rasta trbuha

Stručnjaci su ovaj neobični slučaj objasnili medicinskom pojavom - fetus in fetu. Majka je začela blizance, ali se jedan fetus omotao oko drugog, prenosi portal pincom.info. Djevojčica se tako rodila s fetusom svoje blizanke u utrobi, koji je nastavio rasti. Iako vrlo rijedak, ovaj slučaj nije jedinstven u svijetu. U povijesti ih je zabilježeno oko 90. Indijac Sanju Bhagat cijeli je život u trbuhu nosio svog brata blizanca. Sa 36 godina trbuh mu je bio toliko velik da su ga počeli ismijavati.

Isprva su liječnici mislili da ima tumor i poslali ga na operaciju. Kirurg mu je iz utrobe izvadio udove, kosu i genitalije brata blizanca. Identičan slučaj zabilježen je 2006. u Rusiji. Igor Namyatov (35) također je u trbuhu nosio blizanca. U kolovozu 2007. roditelji su doveli dvomjesečno dijete u bolnicu na Filipinima misleći da ima tumor. Ispostavilo se da je također 'trudno'.

Liječnici iz Indonezije susreli su se s istim slučajem 2008. godine. Iz dvomjesečne bebe izvadili su fetus star pet mjeseci. Kod stanja fetus in fetu dominantni fetus raste, dok drugi živi u njemu. Onaj zarobljeni može godinama živjeti i rasti u trbuhu kao parazit, sve dok ne izraste toliko da počne štetiti svom domaćinu.